Sadi, 16, fick cancer – tvingades amputera benet

Uppdaterad 2021-03-22 | Publicerad 2021-03-20

”Jag gör vad jag behöver för att bli frisk och försöker se allt från den ljusa sidan”, säger Sadi Alwani om sin kamp mot sjukdomen.

16-åringen fick en cancerdiagnos som krävde att han skulle amputera högerbenet – mitt i pandemin. Nu följer tusentals hans kamp mot cancer via sociala medier.
– Han vill visa människor att man kan vara positiv även när det är riktigt tufft, berättar mamma Madeleine Hedlund.

I april 2020 upptäckte 16-årige Sadi Alwani från Uppsala en knöl i benet. Knölen ömmade när han tryckte på den. Det visade sig vara en ovanlig version av cancerformen Ewings sarkom, en slags skelettcancer.

– Knölen började växa direkt i skelettet. På ett ställe var det bara 20 procent kvar av skelettet i benet, berättar Madeleine Hedlund, Sadis mamma.

Att som 16-åring drabbas av cancer var ett svårt besked men Sadi bestämde sig tidigt för att ta upp kampen mot sjukdomen beväpnad med en positiv attityd.

– Jag tror inte att jag verkligen fattade att jag hade cancer förrän jag började med cellgifter. Men det är som det är. Jag tänker att det bara är att bita ihop göra det som behövs för att bli frisk och försöka se det bästa hela tiden, säger Sadi.

Sadis ben amputerades i november 2020.

”Kände på mig att de skulle kapa benet”

För mamma Madeleine tog det ett tag att smälta nyheten.

– Man trodde ju inte att det var på riktigt. Det tog lång tid innan det verkligen sjönk in. Det har nog på vissa sätt varit lättare att ta in för Sadi. Det är ju hans kropp.

Under hösten kom nästa smäll: Sadi skulle tvingas amputera ena benet. Han säger att han visste det någonstans inom sig redan innan.
– Jag var faktiskt inte så chockad, jag hade det liksom på känn. Jag frågade tidigt en läkare om jag kommer att behöva ta bort det och då skrattade han nästan bort det. Men några månader senare fick jag beskedet att de skulle behöva amputera. Jag hade det på känn hela tiden, jag var nästan redo för det.

– Cancern hade börjat sprida sig och vi fick veta att han behövde amputera bara en vecka innan själva amputationen ägde rum, berättar Madeleine Hedlund. Det var inte någon lång tid att vänja sig vid tanken.

”Han är väldigt positiv, men självklart kan han ha dippar också”, berättar mamma Madeleine Hedlund.

Positiv inställning

Sadis ben amputerades från knäet och nedåt i november 2020. Enligt 1177 är det idag ovanligt att amputera på grund av cancer i skelettet, det görs bara om det är det enda sättet att stoppa sjukdomen.

Nu använder Sadi en protes på höger ben.

– Det var en skum känsla att gå med den första gångerna. Men nu går det bra, jag har vant mig. Protesen är bra, den har gjort att jag kan göra mer, träffa mer vänner och leva mer som vanlig.

16-åringens inställning under den omvälvande tiden har hyllats på sociala medier och många följer hans resa.
– Han är väldigt positiv. Han vill att folk ska förstå att man kan välja sin inställning och välja att se allt från den ljusa sidan. Men självklart kan han ha dippar också. Det är jättetufft och det är svårt att se honom lida. Men jag tror att hans optimism har varit avgörande för att kunna ta sig igenom det här, säger Madeleine och fortsätter:

– Vi pratar otroligt mycket i familjen. Pratar om framtiden och vad som kan hända. Vi försöker hela tiden föregripa, ligga steget före – även om det förstås inte alltid går.

Sadi berättar att han får mycket stöd av människor, både runt omkring sig och av följare på sociala medier.

– Det är såklart otroligt härligt. Det känns bra med pepp. Människor är fina.

Vad ska du göra när du blir frisk?

– Haha, jag ska ta ett sabbatsår då. Nej, jag inte tänkt något särskilt. Börja skolan och leva som vanligt igen. Bara må bra.