Skidturister i Åmål bröt upp toaletter med skruvmejsel

Uppdaterad 2021-03-09 | Publicerad 2021-03-04

Nöden har ingen lag, det verkar i alla fall många fjällturister tycka.

Sibylla vid E45-rondellen i Åmål har fått ta in extra personal för att hålla koll på turisterna när det stundtals gått överstyr.

– Det har hänt att toasugna besökare bänt upp låsta toadörrar med skruvmejslar, säger Roger Fayed.

Under sportlovsveckorna har många valt att åka till fjällen, trots pågående pandemi. Tillströmningen av fjällturister är något som märkts vid Sibylla i E45-rondellen i Åmål, något som Nya Wermlands-Tidningen tidigare skrivit om.

Sibyllarestaurangen har utsatts för hårt tryck när turisterna tagit en paus på väg till skidorten och köpt mat – men också för toalettbesök.

Roger Fayad är restaurangchef och menar att det har uppstått problem med turisterna, men vill samtidigt vara tydlig med att Åmålsborna sköter sig.

– Det har varit kaos, tjock med bilar, tjockt med folk, extremt mycket människor, säger han.

Roger Fayed tycker att skidturisterna har betett sig som om corona inte finns.

Beter sig som om corona inte finns

Personalen har fått bråka med kunder om vilka restriktioner som gäller för lokalen. På söndagar har de till och med haft extrapersonal inne som har fått hålla ordning på turisterna.

– Vissa tar inte ett nej, de bryr sig tydligen inte och tror att man får sätta sina egna regler. De har betett sig som om corona inte funnits.

”Hittat skruvmejslar på golvet flera gånger”

Fayed berättar att de har behövt låsa dörren eftersom turisterna inte respekterat maxgränsen på 20 personer.

– Turisterna verkar inte förstå och tycker att de har rätt. Jag får inte ta in fler, det är ju jag som får ta konsekvenserna, säger Roger Fayed.

Flera av de som besökt Sibylla vid E45-rondellen har bara velat låna toaletten. Ena toaletten har varit öppen men de andra har behövt vara låsta. Då har gästerna hänvisats till rastplatsen på andra sidan gatan.

– Det har gått så långt att kissnödiga personer har brutit upp dörrarna med skruvmejslar. Det har hänt flera gånger att dörrarna varit upplåsta och det har legat en skruvmejsel på golvet.

”Hade behövt en vakt”

På restaurangen finns det två dörrar som används, en ingång och en utgång.

– Många använde också utgången för att ta sig in och då tog vi bort handtaget på utsidan. Men då hämtade folk skruvmejslar och bände upp dörren. Det känns som att man hade behövt en vakt som höll koll bara på dörrarna.

Sportlovsveckorna närmar sig sitt slut och redan nu har Fayed märkt att det har lugnat sig lite.

– Jag hade önskat att folk tar sitt ansvar och förstår att vi har en pandemi. Vi måste vara försiktiga och hjälpas åt så vi blir av med det här.

Det känns som att man hade behövt en vakt som höll koll på dörrarna, konstaterar restaurangägaren Roger Fayed.