Grönt viruspass öppnar dörrar i Israel

TT

Publicerad 2021-03-07

En konsert i israeliska Tel Aviv på fredagen ‒ enbart öppen för besökare med gröna pass.

Israel fortsätter öppna upp och från och med söndagen får kaféer och restauranger välkomna gäster. Premiärminister Benjamin Netanyahu firade framgången med en fika i Jerusalem.

– Vi måste fortfarande vara vaksamma. Vi måste ha mask och hålla avstånd, men vi är på väg ut ur det och det är inte så mycket kvar, sade Netanyahu till nyhetsbyrån Reuters över ett fat sötsaker.

För att släppas in i värmen krävs dock ett så kallat grönt pass ‒ vilket kan erhållas av den som fått två vaccindoser eller friskförklarats efter att ha haft covid-19 ‒ rapporterar dagstidningen Haaretz.

Restauranggäster som saknar gröna pass är visserligen också välkomna att beställa, men måste sitta utomhus.

Sedan tidigare har innehavare av gröna pass kunnat besöka kulturevenemang, gym och synagogor.

Lättnaderna är en del av återöppnandet efter en nedstängning som inleddes i slutet av december. Regeringen har också meddelat att grundskoleelever på flera håll i landet ska få återvända till den fysiska skolbänken, samt att på plats-undervisning återupptas för vaccinerade universitetsstudenter.

Samtidigt slopas begränsningar för hur många som får färdas i samma privatbil samt obligatoriska temperaturkontroller för att få tillträde till offentliga platser.