FBI utreder mystiska robotsamtal

Uppmanar väljare att stanna hemma

Uppdaterad 2020-11-04 | Publicerad 2020-11-03

FBI har inlett en utredning efter flera rapporter om mystiska telefonsamtal.

I samtalen uppmanar en robotröst människor att inte gå och rösta – utan att i stället stanna hemma.

Ungefär 10 miljoner robotsamtal har ringt sedan i juni.

Den federala polisen FBI har på valdagen inlett en utredning efter flera anmälningar om mystiska telefonsamtal. I samtalen har en automatiserad robotröst uppmanat människor att inte gå och rösta utan att i stället stanna hemma.

”Hallå. Detta är ett test. Håll dig hemma och var trygg”, säger rösten i ett samtal.

I andra samtal har meddelandena varit formulerade på andra sätt, men med samma uppmaning: Att inte ge sig ut för att rösta i valet.

Delstaten New Yorks justitieminister Letitia James kommenterade utredningen och sa att hon nu utreder rapporterna som inkommit från New York.

-- Att rösta är en hörnsten i vår demokrati. Försök att förhindra väljare att rösta är störande och fel. Och även olagligt, skrev hon i ett pressmeddelande.

Myndigheterna i sex delstater har rapporterat om robotsamtal med fejkat innehåll till väljare, rapporterar ABC News. Det gäller Michigan, Iowa, Ohio, Kansas, Nebraska and New York.

Robotsamtal är relativt vanliga i USA. Enligt företaget Youmail, som blockerar sådana samtal, har uppskattningsvis 10 miljoner robotsamtal till väljare i 316 postnummerområden ringts sedan i juni.

Från utlandet

Letitia James kollega i Michigan, Dana Nessel, skrev på Twitter att hon fått in rapporter från Flint. 

I de samtalen ska en automatiserad robotröst ha sagt att folk skulle vänta tills på onsdag med att rösta eftersom det var långa köer på tisdagen. 

Hon kommenterade händelserna på Twitter.

Enligt en undersökning genomförd av YouMail ska telefonsamtalen komma från utlandet och de ska ha nått 280 av 317 områdeskoder i USA.

Det rapporterar New York Times.