Fler åtal väntas för sommarens upplopp i Malmö

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2020-11-27

Malmö en kväll i slutet av augusti: Demonstranter bränner däck efter det att en koranbränning lett till omfattande protester och oroligheter. Arkivbild.

15 poliser skadades och den materiella förstörelsen kostar miljoner att reparera. En av de utpekade tog taxi till upploppet som han också filmade.

Fem tonåringar och en vuxen ställs nu till svars för våldsamheterna som ägde rum i Malmö efter en uppmärksammad koranbränning.

”Jag tar taxi så jag är på väg. Jag är på väg, motherfuckers” säger 31-åringen samtidigt som han filmar sig själv i taxins baksäte. I en annan videosekvens ses samme man gå och släpa på en omkulldragen stolpe från ett övergångsställe.

Förväntar sig fällande dom

Unga misstänkta, deras föräldrar och en vuxen åtalad man – under fredagen var rättssal och åhörarbänk inne på Malmö tingsrätt välfylld. Frågan om vad som egentligen hände på Amiralsgatan i Malmö en fredagskväll i slutet av augusti ska avgöras, och till sin hjälp har åklagaren en stor mängd filmat material. Rätten har fått se hur flera personer kastar sten samt hur stressade poliser försöker värja sig och ropar på förstärkning.

Kammaråklagare Tomas Olvmyr känner sig nöjd med bevismaterialet.

– Jag tycker att jag ska kunna se fram emot en fällande dom, säger han till TT i en paus under rättegångsdagen.

Busskurer krossades, däck sattes i brand, lyktstolpar vältes och polisfordon utsattes för skadegörelse – enligt polisens bedömningar samlades flera hundra människor på Amiralsgatan i Rosengård under sensommarkvällen. Trots vädjanden från lokala religiösa företrädare överöstes polisen med stenar från den aggressiva folkhopen. Flera poliser fick skador och stämningen var hätsk. Oroligheterna pågick från 19-tiden på kvällen till sent på natten.

"Skaffa fler följare"

Den 31-årige mannen, som tog sig till upploppet i taxi, förnekar brott men erkänner att han varit på plats och kastat sten. Men avsikten var aldrig att träffa polisen, enligt mannens försvar.

När mannen själv berättar om den våldsamma fredagskvällen, som han till stor del filmar och lägger ut i direktsändning på sociala medier, handlar det enligt honom i stället om att tjäna pengar.

– Det här är ett tillfälle för mig att skaffa fler följare och fler personer som tittar på mig, säger han i rättssalen.

– Alltihop var en föreställning som jag skulle visa.

Även de andra åtalade erkänner att de varit på plats och en del att de kastat sten, men enbart en åtalad tonårsflicka erkänner att man skulle ha gjort sig skyldiga till våldsamt upplopp.

Fler åtal väntar

Det var i slutet av augusti som Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram Kurs, initierade en koranbränning i Malmö som genomfördes utan polisens tillstånd. Provokationen filmades och lades ut på nätet, något som väckte starka känslor och till slut urartade.

Totalt har fem män och en kvinna åtalats för våldsamt upplopp den 28 augusti. Förutom den 31-årige mannen är de åtalade 16--17 år, och samtliga är bosatta i Malmö. Inledningsvis fanns fler misstänkta, och i två ytterligare fall, varav ett handlar om en person under 15 år, har förundersökningen lagts ner.

Men fler åtal kan komma, enligt åklagaren.

– En person har varit häktad, och då måste vi ju åtala snabbt. Så det finns ett stort antal misstänkta fortfarande, och det kommer nog bli ytterligare åtal i det här ärendet senare, säger Tomas Olvmyr till TT.

Följ ämnen i artikeln