Israel pekas ut för hemlig operation mot atomchef

Publicerad 2020-11-28

Attentatsmännen lurade in den utpekade kärnvapenchefen i ett bakhåll med en gömd sprängladdning.

Sedan stormade de bilen mitt på landsvägen.

Israel uppges ligga bakom operationen mot Mohsen Fakhrizadeh, 59 – och kan ha passat på medan Donald Trump fortfarande sitter i Vita huset.

Nu hotar Iran med en massiv hämnd.

Bilder från statligt kontrollerade konton på sociala medier visade toppforskarens bil efter attacken med sönderskjuten framruta och utslagna sidorutor. Blodspår och bråte av glas och metall låg på vägen.

Ingen regim har hittills tagit på sig attacken som skakat underrättelsevärlden. Men tre amerikanska regerings- och säkerhetskällor pekar i New York Times ut Israel för den riskfyllda operation långt in i Iran.

I natt var det oklart hur mycket USA kände till om planerna inför attacken, men länderna är nära allierade och samarbetar vanligtvis om underrättelsekällor gällande Iran, uppger New York Times.

Det var en uppseendeväckande operation som genomfördes på den iranska landsbygden i den lilla lummiga staden Absard med berg som fond där många invånare i Tehran har semesterboenden. Landet har i en serie uttalanden hotat med att hämnden kommer bli kraftig.

Var toppmål för Mossad

Enligt statlig iransk tv hade en pickup av märket Nissan stått parkerad i motsatt körriktning . När forskaren kom färdandes längs med landsvägen genom samhället 70 kilometer öster om Tehran detonerade en sprängladdning gömd under en trave ved i pickupen och tvingade bilen att stanna.

En grupp på fem-sex attentatsmän sprang fram från annan parkerad bil. I den efterföljande eldstriden skadades Mohsen Fakhrizadeh så pass att hans liv inte kunde räddas.

Det var en uppseendeväckande operation som genomfördes på den iranska landsbygden i den lilla lummiga staden Absard med berg som fond.

Kraften av explosionen ska ha kastat iväg bråte mer än 300 meter. En polishelikopter landade strax efter attacken och tog toppforskaren och hans livvakter till sjukhus.

Mohsen Fakhrizadeh har länge varit toppmål för den israeliska underrättelsetjänsten Mossad, som för några år sedan antas ha utfört ett antal avrättningar av iranska forskare. Bland offren fanns några av Fakhrizadehs underlydande.

Iran har aldrig tillåtit inspektörer från IAEA, FN:s internationella atomenergiorgan, intervjua Fakhrizadeh med hänvisning till att han är en akademiker som undervisar på universitet och inte har något med deras kontroller att göra. Men enligt både Mossad och CIA är den officiella rollen endast en fasad för hans verkliga verksamhet.

Ansvarig för kärnprogram

Han ska ha varit ansvarig för Projekt 110 och 111, vilket syftade till att utveckla en stridsspets liten nog att få plats på en robot och få den att överleva återinträdet i atmosfären.

Iran har alltid förnekat att man försöker utveckla kärnvapen utan hävdat att landets atomprogram endast är för fredliga syften. Men i en israelisk operation 2018 stals ett antal dokument om projektet Amad som handlar om just utvecklingen av kärnvapen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu pekade i samband med operationen ut Fakhrizadeh som chef över Amad-projektet.

På senare tid ska kärnvapenutvecklingen enligt israelisk och amerikansk underrättelsetjänst ha skötts i hemlighet genom en organisation inom det iranska försvarsdepartementet. Men den 59-årige toppforskaren ska fortfarande ha varit dess ledare.

Attacken mot Fakhrizadeh kommer samtidigt som spänningen ökat mellan Iran och USA, under Donald Trumps sista tid i Vita huset. För två veckor sedan avrådde Trumps rådgivare en attack mot Iran med motiveringen att det kunde leda till en bredare konflikt, uppger New York Times.

Bilen som Mohsen Fakhrizadeh färdades i.

Presidenten ska ha frågat sina rådgivare under ett möte i Ovala rummet 12 november om möjligheten att bomba en kärnanläggning i Natanz. Sedan Donald Trump sparkade försvarsminister Mark Esper och andra nyckelpersoner inom Pentagon i förra veckan har rådgivare oroat sig för att presidenten ska initiera hemliga operationer mot Iran eller andra fiender under de sista veckorna av mandatperioden.

Passade på innan Biden tar över

Andra rådgivare spekulerar i att Netanyahu, en nära allierad till Donald Trump, skulle passa på att slå till mot Iran innan Joe Biden tar över i Vita huset.

Biden har varit öppen med att han vill återuppliva kärnenergiavtalet med Iran som slöts 2015, men som USA drog sig ur genom Trump. Han inledde en serie sanktioner mot Iran för att i stället tvinga landet till förhandlingsbordet, vilket de vägrat.

Iran kallar attacken för en terrorhandling. Militärchefen Mohammad Bagheri säger i ett uttalande att ”vi kan lova er att vi inte kommer vila innan vi identifierat och tagit ut vår hämnd på de ansvariga för avrättningen av martyren Fakhrizadeh”.

Michael Mulroy, tidigare ansvarig för Mellanösternfrågor inom Pentagon, uppger för New York Times att attacken är en motgång för Irans kärnenergiprogram.

– Han var deras högst ansvarige kärnforskare och tros vara ansvarig för deras hemliga atomprogram. Han var också en officierare i det islamiska revolutionsgardet och det ökar Irans motivation att svara med våld, uppger han för tidningen.

Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska Institutet, säger till TT att attacken ska ses som ytterligare ett i ett led av attentat mot iranska kärnforskare i syfte att sabotera Irans kärnenergiprogram.

– Det var en central man, och det visar ju en svaghet hos iranierna att israelerna gång på gång kan gå in på det här sättet. De har en oerhörd förmåga att få in sina agenter i Iran, säger Jan Hallenberg till TT.

Han tror också att man vill försvåra möjligheten för Joe Biden att nå ett nytt kärnenergiavtal med Iran.

– Jag tror att det är ett försök till destabilisering av Iran. Trump och Pompeo (USA:s utrikesminister) vill inte ha ett nytt avtal och ju sämre relationerna är mellan USA och Iran desto sämre är möjligheterna, säger Jan Hallenberg.

– Från Irans perspektiv har ju Trumps beteende varit ett fundamentalt brott mot principerna för internationella överenskommelser – man bara byter president och säger upp ett avtal som högtidligt undertecknats och som stött av FN:s säkerhetsråd och alla stormakter.

Vill försvåra

Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, delar bilden att attentatet gör det svårare för Joe Biden.

– Iranfrågan lär bli den första, största och svåraste för Biden att hantera i utrikespolitiken. Vad han än gör, om han går in i avtal eller inte, hur det ser ut -- kommer få stora konsekvenser, säger Persson till TT.

– Israel försöker ju flytta målstolparna på fotbollsmålet i den riktning man själv vill, för att göra det svårare för Biden att flytta tillbaka dem. Man vill hinna med så mycket som möjligt med bosättningar, Golan, Jerusalem och Iran, och få det genomfört innan Biden tillträder för att det ska bli svårare för honom att ändra tillbaka det, säger Anders Persson.

Mohsen Fakhrizadeh längst till höger under ett möte med Ayatollah Khamanei

Jackpott på 12 miljoner – ta rygg på expertens system
här