Trumps hopp: Fotbollstränaren och militären

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trump trappar upp julstöket i Vita huset inför Joe Bidens maktövertagande.

Han har pratat med en tillträdande senator som kan tänka sig ifrågasätta kontrollräkningen av rösterna.

Och i ett möte i Ovala rummet ställde han frågor om möjligheten till undantagstillstånd.

Donald Trump anses nog ha använt alla sina livlinor för att utmana valresultatet. Rättsprocesserna om valfusk har skjutits ner, Högsta domstolen har vägrat ta upp fallet och elektorskollegiet har formellt röstat fram Joe Biden som segrare.

Sista hoppet stod till att kongressen skulle motsäga sig resultatet när rösterna kontrollräknas den 6 januari. För det krävs att minst en ledamot i representanthuset och en i senaten gemensamt protesterar mot ett godkännande i respektive delstat. Sker det ska kongressen dra sig tillbaka i kammarna och debattera. Sedan ska en omröstning ske.

Donald Trump.
Foto: Patrick Semansky / AP
Donald Trump.

Fotbollstränaren kan ställa upp

Några republikanska ledamöter i representanthuset har sagt sig villiga att göra just det. Men Mitch McConnell, majoritetsledare i senaten, har uppmanat sina republikanska kollegor att inte fortsätta kämpa mot Joe Biden som ny president.

Nu öppnar sig dock en liten ljusglimt för Donald Trump när tillträdande senatorn, och tidigare fotbollstränaren, Tommy Tuberville i ett videoklipp antyder att han skulle kunna tänka sig ställa upp.

”Du ser vad som är på gång. Du har läst om det i representanthuset. Vi måste göra det i senaten”, säger han i videon som lagts ut av den liberala aktivisten Lauren Windsor.

Under söndagen uppgav Donald Trump i en radiointervju att han pratat med Tommy Tuberville om detta, skriver Washington Post. Han har också hyllat nykomlingen på Twitter.

Samtalet ses som ytterligare en signal på att presidenten trycker på mot republikanerna att hjälpa till och utmana valet, skriver Washington Post.

Men för att protesterna ska ha någon chans att betyda något för valresultatet krävs att bägge kamrarna röstar för, vilket anses vara helt osannolikt. I representanthuset har Demokraterna majoritet och i senaten tros många republikaner rösta emot.

Foto: Butch Dill/Garry Jones/AP
Tommy Tuberville.

Comeback för Powell

Planerna att i sista sekund sätta käppar i hjulen för Joe Biden slutar dock inte där. Under fredagen höll Donald Trump möte i Ovala rummet med en brokig samling medarbetare och anhängare, uppger många amerikanska medier.

Bland annat deltog tidigare sparkade advokaten Sidney Powell, som framfört häpnadsväckande teorier om hur en komplott med riggade rösträkningsmaskiner styrts från Venezuela och att miljontals röster stulits från Donald Trump.

Presidenten ska ha öppnat för att ge henne hög säkerhetsklassning och tillsätta henne som specialutredare av valfusk, till övriga stabens förskräckelse, uppger bland andra New York Time.

Enligt tidningen ska mötet vid flera tillfällen urartat i högljudda bråk mellan Sidney Powell och övriga deltagare. Presidentens personlige advokat Rudy Giuliani ska först ha deltagit över högtalartelefon men dök senare upp i Vita huset.

Även han, som tidigare själv lyft breda anklagelser om valfusk, ska ha motsatt sig Powell som utredare av valet.

Foto: Jacquelyn Martin/AP
Sidney Powell.

Frågor om militärt övertagande

Också Donald Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som nyligen benådades av presidenten, var närvarande under mötet.

Han har under veckan i en tv-intervju med Newsmax öppnat för att införa martial law, motsvarande ungefär militärt undantagstillstånd, för att stoppa utgången av valet och låta militären anordna ett nytt val.

Under mötet ska Donald Trump ha frågat Michael Flynn om den idén.

Enligt New York Times ska alla medarbetare närvarande, inklusive stabschefen Mark Meadows, varit emot Sidney Powells idéer om hur man kan gå vidare med att utmana valet genom en specialutredare.

De ska ha sagt under mötet att alla hennes utsagor om valfusk saknar bevis. Och öppningen för att låta henne i en officiell roll utreda valets utgång chockade medarbetarna, uppger New York Times.

Sidney Powell ska ha anklagat de andra för att ge upp.

Ytterligare en punkt på fredagsmötet i Vita huset var möjligheten att använda en exekutiv order från presidenten för att konfiskera och undersöka de rösträkningsmaskiner från Dominion som står i centrum för anklagelserna.

Enligt tre källor till New York Times ska Rudy Giuliani varit i kontakt med departementet för inrikes säkerhet för att pressa dem att ta över maskinerna. Giuliani ska ha fått svaret att departementet inte har lagligt utrymme för att göra det.

Men Donald Trump fortsätter trumma in anklagelserna för sina miljontals följare. Vid midnatt till söndagen skrev han i versaler att han utsatts för det största valbedrägeriet i USA:s historia. Senare under söndagen har han retweetat ett antal personer som hävdar valfusk med allt genom från att flera röster med identisk signatur ska ha godkänts till att röster ändrades med hjälp av USB-minnen i Nevada.

Publicerad: