Experter oroas över virusläget i USA

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2020-12-03

USA sätter nya mörka rekord i antalet sjukhusinläggningar och dödsfall till följd av pandemin. Antagligen kommer situationen att förvärras, enligt professor Janet Baseman.

– Jag är extremt orolig, säger hon till TT.

Folkhälsoexperter oroas över den kraftiga ökningen av patienter som vårdas på sjukhus i USA med covid-19.

– Vi har passerat 100 000. För bara några veckor sedan var vi på 60 000. Vi ser en ökning av antalet som någon gång – om de fortsätter att stiga – blir ohållbart, säger Janet Baseman, professor i epidemiologi och biträdande dekan för folkhälsoskolan vid University of Washington.

Redan nu är situationen ansträngd på flera håll i landet, framför allt i glesbygden.

– På en del håll byggs fältsjukhus, och man försöker att begränsa vården för att kunna koncentrera sig på dem med störst behov, säger hon på telefon till TT.

Flera orsaker

Personalen är dessutom utmattad efter att ha slitit i månader under den utdragna pandemin.

– Vi vet att vårdresultat försämras när vårdsystemet är överansträngt. Så jag är orolig för mina kollegor inom vården, både för deras egen hälsa, men också för den vård de förser oss alla med, säger Janet Baseman.

Att antalet sjukhusinläggningar – och också dödstalen – ökar har flera orsaker. Framför allt sker en eftersläpning jämfört med bekräftade fall. Att fler smittats beror i sin tur bland annat på höstens och vinterns intåg – då utomhusaktiviteter byts ut mot inomhusaktiviteter. Dessutom sprids felaktig information, och hur man skyddar sig mot viruset har dessutom politiserats, enligt Baseman.

Spencer Fox, som forskar på beräkningsmodeller kring covid-19 vid University of Texas, säger också att folk är trötta på pandemin och därmed har blivit mer avslappnade i sin inställning.

– Det mest oroande är att epidemin ökar i alla regioner i hela USA. Det är annorlunda jämfört med andra utbrott eller vågor, som har varit mer begränsade till vissa regioner. Nu ser vi oroande trender över hela landet, säger han.

Talen kan öka

I USA har tacksägelsehögtiden Thanksgiving nyss firats och julen står för dörren, då fler reser och träffar anhöriga. Båda forskarna ser därmed en risk för att fallen kommer att fortsätta att öka.

– Dödligheten vi ser nu kommer från infektioner som skedde för en och en halv månad sedan. Så dödligheten kommer att stiga när sjukhusinläggningarna gör det, till och med efter det att antalet som vårdas på sjukhus börjat minska, säger Fox till TT.

Chefen för USA:s smittskyddsmyndighet CDC uppger att det finns en risk att dödssiffran i covid-19 i landet kommer att uppgå till 450 000 personer i slutet av februari, en rejäl ökning från dagens omkring 270 000.

– När jag ser sådan data hoppas jag att vi gör något åt det innan vi når dit. För när något prognostiseras så långt framåt så går det att påverka med åtgärder som vi vidtar nu. Så jag hoppas att amerikaner förstår allvaret, och att vi inte når dit, säger Janet Baseman.