Sju döms för upplopp efter koranbränning

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sju personer döms för det våldsamma upploppet i Malmö efter koranbränningen i somras.

En 31-åring döms till skyddstillsyn för att ha hetsat och livesänt våldsamheterna på sociala medier.

Sex andra personer döms för att ha deltagit i upploppet.

Efter att danska medborgare den 28 augusti sparkat omkring en koran på Stortorget och även bränt en koran på en cykelbana startade oroligheter i Malmö.

Mellan 300 och 400 personer samlades vid Amiralsgatan ut mot Rosengård. Där drog man ut bråte på vägen, anlade en brand, kastade sten mot polis och slog samt sparkade på deras fordon.

I dag dömdes sju personer för våldsamt upplopp. Alla sju är skrivna på adresser i Malmö.

En av de dömda är en 31-årig man som livesände i över en timme från upploppet. På filmen syns hur han hetsar andra att delta och hur han själv kastar sten.

Sju personer döms för våldsamt upplopp efter händelserna i Rosengård den 28 augusti.
Foto: TT
Sju personer döms för våldsamt upplopp efter händelserna i Rosengård den 28 augusti.
Foto: Polisen
7 personer kastar gatsten efter misstänkt koranbränning.
Foto: TT
Foto: Polisen
Sju personer döms för våldsamt upplopp efter händelserna i Rosengård den 28 augusti.

31-åringen döms för våldsamt upplopp, skadegörelse, olaga hot och ringa narkotika brott. Han frikänns däremot för misstanken om blåljussabotage. Påföljd blir skyddstillsyn och psykiatrisk behandling inom frivården

I förhör har mannen sagt att detta bara var en del av en show. Han gjorde det för att fler skulle följa honom på sociala medier.

”Denna show har jag publicerat på sociala medier. Det kommer bli en internationell händelse”

15 poliser skadades vid upploppet. I förhör har de beskrivit hur upploppsmakarna först kastade ägg och läskburkar mot dem. Men att det sedan haglade gatustenar och delade gatustenar som var spetsiga. Vid något tillfälle kastades även molotovcocktails mot polisen. Poliserna fick retirera och söka skydd.

Polisens insatsledare beskrev upploppet som det värsta han hade varit med om. Han jämförde med kravallerna på Rosengård för 10 år sedan men detta hade varit mer våldsamt och utdraget.

En polis har sagt i förhör att han kände dödsångest sedan en gatsten krossat vindrutan och landat inne i bilen nära dennes huvud. Flera andra mådde psykiskt dåligt och fick sömnproblem efter upploppet.

De sex andra, en flicka och fem pojkar, som döms för upploppet är under 18 år. En av dem döms till ungdomsvård medan de andra döms till 60 timmar ungdomstjänst.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Koranbränningen ledde till omfattande protester och oroligheter.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE