Sveriges smittotal i Europatoppen

Uppdaterad 2021-04-14 | Publicerad 2021-04-13

Sveriges smittotal är bland de högsta i Europa.

Med 625 nya dagliga fall per en miljon invånare är Sverige på en nivå nästan tio gånger högre än Finlands.

Samtidigt vårdas fler coronapatienter på intensiven än under andravågens topp.

Siffrorna, som uppmärksammas av bland andra The Guardian, har sammanställts av ourworldindata.org som i sin tur hämtar statistiken från Johns Hopkins-universitet i USA.

När Europas länder sorteras på antalet smittade i relation till befolkningen den senaste veckan toppar Sverige listan med 625 nya fall om dagen per en miljon invånare (bortsett från San Marino, vars befolkning på cirka 33 000 personer gör uträkningen missvisande). Därefter följer Cypern med 612 fall, Ungern med 523, Polen med 521 och Estland med 503.

Sverige fortsätter också att sticka ut jämfört med grannländerna. Finland har 66 fall per miljon invånare, Norge 132 och Danmark 111.

Siffrorna ovan är hämtade från den 10 april. Den 13 april hade smittotalet i Sverige sjunkit till 587, vilket innebär en tredjeplats efter Turkiet och Cypern.

”Det är definitivt en hög smittspridning och inget tydligt tecken på avmattning”, säger Tegnell.

Tegnell: Tyvärr fortsatt ökning

Statsepidemiolog Anders Tegnell konstaterade på tisdagens presskonferens att det finns en ”viss tendens att det lugnar sig något i Europa”. Men variationen mellan olika länder är stor och Sverige sticker ut.

– I Sverige har vi tyvärr en fortsatt ökning. Vi får se den här veckan vart vi är på väg. Men det är definitivt en hög smittspridning och inget tydligt tecken på avmattning, sa han.

Ökning på iva

Den ökade smittspridningen märks även på landets intensivvårdsavdelningar. På tisdagen fanns 393 covidpatienter på iva, enligt Svenska intensivvårdsregistret. Det ska jämföras med andravågens högstanotering på 389 patienter från 6 januari och förstavågens 585 den 26 april förra året.

– Iva-vården speglar också att vi fortsatt har en hög smittspridningsnivå, som ligger på samma nivå som innan jul. Iva är den mest stabila indikatorn för att visa hur stor smittspridningen i samhället är, sa Anders Tegnell.

– Vårt vaccinarbete har inte nått åldersgrupperna som ligger på iva än. Vi håller på att komma dit.

Östra sjukhuset i Göteborg, intensivvårdsavdelningen.

Det kan finnas fler orsaker till att smittotalen ökat, menar Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet:
– De har ökat sedan i mitten av mars, om man tittar på sju dagars medelvärde. Vi har inte tillräcklig kunskap på exakt hur mycket olika faktorer påverkat den tredje vågen, men min bedömning är att en stor del beror på den nya varianten som först upptäcktes i Storbritannien, B117. Smittsamheten är någonstans runt 50 procent större för den. Det kan också vara för att vi inte följer rekommendationerna på samma sätt – eller att en del av befolkningen inte gör det utan har börjat festa, säger hon.
Kan ökningen bero på att fler testar sig?
– Ja, åtminstone här i Uppsala har man till exempel börjat testa nya grupper, som barn i lågstadiet. Men det man kan se parallellt är att andelen av dem som har testat positivt ökar.

Vaccinbrist en del

Men smittspridningen kan förstås också kopplas till den magra tillgången till vaccin.
– Ja, det spelar absolut in. Man ser att i Israel och Storbritannien, som av olika anledningar har haft stor tillgång till vaccin, har ju smittan gått ner som en sten. När vi väl kommer upp i vaccinationsgrad i Sverige finns det hopp om att smittspridningen avstannar, förutsatt att vi inte får problem med vaccinresistenta varianter.

I morgon, torsdag, släpps nya data på smittspridningen i olika åldersgrupper från Crush covid-projektet vid Uppsala universitet och Region Uppsala.
–⁄ Vi ser att 13–19-åringar och 50–59-åringar ligger högst i andelen positiva prover i Uppsala, säger Tove Fall,

60 nya dödsfall

När det gäller antalet döda är siffrorna stabilare. På onsdagen rapporterades 60 nya fall. Därmed är totalt 13 720 personer döda i Sverige med covid-19.

– Dels har vi en ökad smittspridning, men samtidigt ett vaccinationsarbete som bromsar det hela. Summan av de två krafterna gör att vi ligger på en ganska jämn nivå nu, sa Anders Tegnell om dödstalen på tisdagen.

PODD England öppnar upp

Aftonbladet Daily med Petter Larsson, Aftonbladets reporter i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

LÄS VIDARE