Coronaviruset

Efter veckors uppladdning – nu har Storbritannien öppnat

Boris Johnson: Var ansvarsfulla

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

För drygt ett år sedan iva-vårdades Boris Johnson.

Veckorna fram till dagens lättnader har premiärministern firat med mängder av studiebesök som förevigats på bild.

Och upprepat sin önskan för måndagen 12 april 2021:

– Jag kommer själv att gå till puben och varsamt men oåterkalleligt höja en pint till mina läppar.

I april 2020 var läget i Storbritannien ett annan än i dag. Flera hundra människor om dagen dog med covid och smittspridningen skenade trots att landet i slutet av mars coronastängt.

Den 7 april lades dessutom den coviddsjuke premiärministern Boris Johnson in på intensivvårdsavdelning.

Ett drygt år senare har fem miljoner britter fått dubbla doser covidvaccin. Smittspridningen har avtagit och allt för dör med viruset. I början av månaden registrerades tio döda, den lägsta siffran sen i september i fjol då den andra vågen av smittan svepte över Europa.

I veckor har premiärminister tagit alla chanser han kan att meddela det glada beskedet – Boris Johnson och hans regering lättar på restriktionerna.

Boris Johnson på besök hos en frisör på onsdagen. Någon ny frisyr blev det inte just den här gången, utan premiärministern klippte sig på måndagen när salongerna öppnade upp igen.

Bland annat Frisörer, gym, gallerior och butiker får öppna igen om besökarna kan hålla avstånd från och med i dag, 12 april 2021. I veckor har Boris Johnson pratat om återöppningen då han till exempel tänkt klippa sig och inte minst ta en öl på puben.

De senaste veckorna har Boris Johnson genomfört ett antal studiebesök inför återöppnandet och talat om milstolpen i kampen mot smittspridningen.

Han har besökt allt från blomsterhandlare och en Astra Zeneca-fabrik till gräsklippare i Cornwall och en frisör. Dock utan att klippa sig då besöket skedde innan öppnandet, på årsdagen av att han covidvårdades på iva.

Under ett besök i Cornwell passade Boris Johnson på att hälsa på parkarbetare...
...äta glass...
... och handla nya leksaker.

Och budskapet har så fort han fått chansen att tala till invånarna varit att den 12 april öppnar Storbritannien – och pubarna – igen.

– Jag kommer själv att gå till puben och varsamt men oåterkalleligt höja en pint till mina läppar, har premiärministern sagt vid ett flertal tillfällen.

Han har också hörsammats av britterna. Redan efter midnatt natten mot i dag började pubar öppna sina uteserveringar och i morse ringlade köerna långa utanför butik på öriket. Om britterna hörsammar premiärministern önskan för det friare pandemilivet återstår att se:

– Jag uppmanar alla att agera ansvarsfullt, säger premiärministern.

Som under måndagsmorgonen till sist klippte håret hos en återöppnad frisör, bekräftar hans stab.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Över fem miljoner britter har fått dubbla doser covidvaccin. Här ses premiärministern besöka Astra Zenecas fabrik i Macclesfield tisdag 6 april.
I April har premiärministern även hunnit med ett besök i Middlesbrough. Här kikandes på plantor i ett trädgårdscenter.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Boris Johnson

Storbritannien

Covid-19