De har fått nog av ilskan kring huset

Arkitekter försvarar ”Husdrömmar”-profilen Gert Wingårdhs hårt kritiserade projekt

Uppdaterad 2022-01-31 | Publicerad 2021-04-23

Här byggs tillbyggnaden till Liljevalchs konsthall

Liljevalchs-museets nya tillbyggnad väcker ilska.

Orättvist, tycker många arkitekter.

– Det är jättespännande att man törs tänka lite nytt, säger Inga Varg, ordförande i Stockholms skönhetsråd.

Gruppen Arkitekturupproret har förklarat krig mot byggnader i modernistisk stil och kämpar för att fler hus byggs i klassisk stil, med tinnar, torn och stuckatur. Därför delar de ut pris till årets fulaste byggnad.

I år går priset till tillbyggnaden av konstmuseet Liljevalchs i Stockholm, ritat av arkitekten Gert Wingårdh.

Inga Varg, arkitekt och ordförande i Stockholms skönhetsråd.

Välkomnar diskussion

Det är orättvist att såga ett hus som inte är färdigt, menar många arkitekter som Aftonbladet talat med, men välkomnar samtidigt diskussionen om vad och hur det byggs i Sverige.

– Att Arkitekturupproret finns tror jag pekar på att det finns en kvalitetsbrist på många sätt i mycket av det som byggs. Jag är överens med dem om att det förekommer kvalitetsbrister, men jag är inte överens om att svaret på det är att bygga med en klassicerande arkitektur som man gjorde på 1800-talet, säger Inga Varg, arkitekt och ordförande i Stockholms skönhetsråd.

”Jättefint projekt”

Skönhetsrådet anser att tillbyggnaden är ett gott exempel på en modern tillbyggnad anpassad till ursprungsvolymens formspråk och volymer”, skrev Skönhetsrådet i ett remissvar 2015 om Wingårdhs förslag till Stadsbyggnadskontoret.

– Det jag har sett av det som tävlingsförslag tycker jag det var ett jättefint projekt och en väldigt speciell och lite nytänkande fasad. Det är jättespännande att man törst tänka lite nytt, säger Inga Varg och fortsätter:

– Det finns ingen regel om att när man bygger i en befintlig miljö måste huset se ut som om det alltid har stått där. Det kan väl få synas att man lagt till något i efterhand, om man respekterar skala, höjdförhållanden och lite mer grundläggande egenskaper än precis exakt hur fönstren ser ut.

Vi är ofta stränga mot den samtida arkitekturen, menar hon. Som exempel tar hon Stockholms stadsbibliotek och Per Albin-husen i Bromma, de senare var på sin tid närmast osäljbara.

– Vissa projekt kräver en mognad och så blir de väldigt älskade. Men i grunden måste det finnas kvalitet. Och arkitektur är inte bara yta. Det är inte bara hur fönstren sitter. Det handlar mycket om vad som finns innanför väggarna, säger Inga Varg.

Tobias Olsson, ordförande Sveriges arkitekter.

”Mer att säga till om”

Tobias Olsson, ordförande Sveriges arkitekter, tycker om att det blir debatt om arkitektur. Därför gillar han inte Arkitekturupprorets sätt att utmåla arkitekter som ett gäng elitister som helst av allt vill rita minimalistiska kuber på tvärs mot folkets vilja. Byggnader beställs alltid av någon, de stöts och blöts och de har en ekonomisk ram.

– Arkitekter stoppar inte en mångfald av stilar. Vi är inte emot klassisk arkitektur i sig, verkligen inte. Tvärtom behöver arkitekterna ha mer att säga till om för att det ska bli en större mångfald och högre kvalitet.

Tar det med ro

Om Liljevalchs påpekar han att det viktiga för en konsthall är insidan, där besökarna ska se olika utställningar.

Arkitekten Gert Wingårdh står bakom Liljevalchs tillbyggnad.

– Fasaden är jätteviktig, det är den många ser, men uppgiften här var inte bara att skapa en fasad. Det är ju så mycket mer komplicerat än det, säger Tobias Olsson.

Arkitekten bakom Liljevalchs tillbyggnad, Gert Wingårdh, tar uppståndelsen från Arkitekturupproret med ro.

– Jag känner mig ansvarig för de byggnader jag ritat och tar med glädje en diskussion med dem och andra.

Däremot är det extremt konstigt att utnämna en byggarbetsplats till årets fulaste, menar han.

– Det finns väl många byggarbetsplatser som är fula. Det är ett konstigt sätt att bete sig. Kanske inte så smart, men vad vet jag, säger Gert Wingårdh.

”Årets fulaste byggnad”. Det tycker i alla fall gruppen Arkitektupproret. Men många andra arkitekter reagerar nu på utnämningen: ”Det är ett konstigt sätt att bete sig. Kanske inte så smart, men vad vet jag”, säger stjärnarkitekten Gert Wingårdh som ligger bakom tillbyggnaden av Liljevalchs.