Uppsala flyttar iva-patienter: Värsta läget under pandemin

Publicerad 2021-04-21

Region Uppsala har nått ”maxtaket för sin kapacitet” och läget beskrivs som det värsta under hela pandemin.

Nu ber socialminister Lena Hallengren alla att ta sitt ansvar:

– Smittalen går inte ner av sig själva, säger hon.

Region Uppsala meddelar i dag att de kommer behöva hjälp av andra regioner för att ta hand om iva-patienter. Redan i veckan ska patienter kunna flyttas till mindre belastade regioner.

– Vi har nått maxtaket för vår kapacitet, och har därför bett om hjälp. Vi har nu fått positiva besked och räknar med att kunna omfördela patienter till andra delar av landet före helgen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler i ett pressmeddelande.

– Vi har just nu det värsta läget vi haft under hela pandemin på sjukhusen när det gäller antalet inneliggande. Personalen har redan gett allt och det finns helt enkelt inte möjlighet att ta emot fler patienter med nuvarande resurser.

Hur många patienter som flyttas är ännu inte klart. Mikael Köhler säger att de ännu inte vet om de nått toppen av våg tre av pandemin och därför tar höjd för att det kan komma ännu fler patienter.

– Alla som behöver intensivvård ska kunna få det, och vi löser det tillsammans med de andra regionerna, säger Mikael Köhler.

Måste ta nya tag

Vid 14-tiden höll socialminister Lena Hallengren (S) pressträff med anledning av det ansträngda läget i vården och den ökande smittspridningen. Budskapet var tydligt:

– Nu måste du, jag och alla andra ta nya tag för att följa restriktionerna, säger hon.

Hon säger att regeringen har vidtagit exceptionella tilltag för att bromsa smittspridningen. Och vissa regioner har ännu skarpare restriktioner. Som Lena Hallengren nu hoppas att alla tillsammans följer.

– En dag kommer vi ha vaccinerat oss ur den här pandemin, men vi är inte där än. Det vet alla som kämpar på intensivvårdsavdelningar runt om i Sverige, säger Lena Hallengren.

Öppnar för nya åtgärder

Hon säger också att regeringen är öppen för att vidta nya åtgärder om inte restriktionerna följs och smittspridningen fortsätter öka.

– Beskedet är det som regeringen haft sen dag ett, är det så att restriktionerna inte följs så är vi bereda att ta till nya åtgärder, säger Lena Hallengren.

Socialstyrelsens prognoser som hämtats in från regionerna visar dessutom att de inte tror att smittoppen för den tredje vågen är nådd ännu.

– Vi behöver ta det här gemensamma ansvaret för att bryta den här oroande trenden, säger Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen.

Åldersfördelningen har ändrats under de tre vågorna. Under tredje vågen har andelen yngre eller medelålders som blir inlagda på sjukhus ökat.

Olivia Wigzell säger vidare att myndigheten har ett riktmärke om att ha 20 procent ledig iva-kapacitet. Under april har dock sjukvården under majoriteten av dagarna legat under 20 procents kapacitet, uppger TT.

– Det är små marginaler, säger Wigzell.

Akutmottagningen vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala har gjorts om till entre för personer med misstänkt covid-19.