Tecken på att smittan ökar i Stockholm

”Fortsätter det uppåt har vi snart ett allvarligt läge igen”

Publicerad 2020-09-22

Smittspridningen i Stockholm har haft en nedåtgående trend.

Men nu finns det tecken på att coronavirusets spridning tar fart igen.

Region Stockholm och Folkhälsomyndigheten för samtal om lokala åtgärder kan behöva införas.

Vid en pressträff på tisdagen visade Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm upp staplar på kurvan över antalet smittade i Stockholm.

– Den nedåtgående trenden att andelen smittade minskar har brutits. Vi är på väg upp igen. Man kan bara hoppas att det här är ett hack i kurvan, att vi minskar smittspridningen igen. Det beror på hur vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Fortsätter det uppåt är vi snart i ett allvarligt läge igen, sa han.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson under en pressträff med Region Stockholm.

Han uppmanade människor att fortsätta tvätta händerna, stanna hemma vid sjukdom, att hålla avstånd, arbeta hemma om det går och att välja andra färdmedel än kollektivtrafiken.

Kollektivtrafiken i Stockholm.

– Det börjar bli lite trångt i kollektivtrafiken, nu måste vi vara försiktiga. Försök välj andra färdmedel, sa Björn Eriksson.

”Blir förtvivlad”

Hälso- och sjukvårdsdirektören riktade också skarpa ord till de som inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och tror att coronapandemin nu är över:

– Pandemin är långt ifrån över. Den pågår fortfarande. Jag blir ganska förtvivlad över de som nu beter sig som om den vore över. Även om ni inte riskerar att drabbas bidrar ni till ökad risk för smittspridning som kan drabba andra som är mycket känsligare.

Totalt har nu 2 403 personer dött med covid-19 i Stockholms län.

– Det är en siffra, men i varje enskilt fall är det en tragedi, sa Björn Eriksson.

Vården startar om

Han berättade vid pressträffen att han, och representanter inom vården, sammanfattar pandemin med blandade känslor.

– Vi lider med de som drabbats av sjukdomen. En sjukdom som inte fanns i vår värld för åtta månader sedan.

– Även om jag som läkare sett många dödsfall är det svårt att sätta sig in i den sorg och smärta som kommer av att inte kunna vara med sin nära i en sådan situation. Ännu fler har varit utom sig av oro för äldre eller personer med underliggande sjukdomar som drabbats av covid-19.

Även Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, deltog på pressträffen och berättade att nästan all vård som ställts in eller flyttats fram under pandemin i Region Stockholm nu har kunnat återstarta.

Lokala restriktioner

Statsepidemiolog Anders Tegnell flaggar för att det kan bli aktuellt med lokala restriktioner i Stockholm.

På en fråga från Sveriges Radio svarar han:

– Ja, här har vi en diskussion med Stockholm om vi behöver införa åtgärder för att minska smittspridningen. Exakt vad det blir får vi återkomma om de närmsta dagarna.

Diskussionerna handlar bland annat om i fall restriktionerna ska bli lokala och avgränsade för Stockholm eller presenteras som nationella riktlinjer

– Det är skillnad på ett avgränsat utbrott i en viss grupp. I Stockholm ser det inte ut så, där har vi en mer allmän spridning i samhället, då kan vi behöva andra restriktioner, säger Anders Tegnell.


PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS