My Rohwedder: ”Grunden till varför jag älskar mitt jobb”

Uppdaterad 2021-09-30 | Publicerad 2021-05-23

My Rohwedder.

My Rohwedder är Aftonbladets nya politikreporter och kommentator.

Hon blir ett viktigt tillskott i Aftonbladets politikbevakning inför valet 2022.

– Jag ska bland annat rapportera om det som händer bakom politiken. Försöka ge en större insyn och mer förståelse över hur och varför politiska beslut tas, säger hon.

Den erfarna journalisten My Rohwedder kommer senast från Sveriges Radio där hon bevakat svensk inrikespolitik på Ekot och producerat Ekots lördagsintervju samt varit en del av podden ”Det politiska spelet”.

Efter nästan ett helt yrkesliv inom public service blir hon nu en del av Aftonbladets politikbevakning inför valet 2022 i rollen som politisk reporter och kommentator.

– Jag ser verkligen fram emot att bevaka valet på en kvällstidning där det är en sådan fart och fläkt. Jag ska förutom att kommentera även skriva om det som händer bakom politiken och försöka ge en större insyn och mer förståelse över hur politiska beslut tas och varför, säger hon.

Viktiga frågorna i valet

My Rohwedder tror att coronapandemin kommer sätta en stor prägel på valet gällande frågor om arbetslöshet, sjukvård och ämnen som är nära vardagen och har drabbat människor. Även migration och brott och straff kommer vara viktiga punkter högt upp på dagordningen.

– Förutom det tror jag att det politiska samtalet kommer att diskuteras. Vad har vi för ton mot varandra? Hur ser polariseringen ut? Vad vill vi att det ska vara för samtalsklimat i politiken, där media kommer att ha en viktig roll, säger hon.

Politikintresset har alltid legat henne nära och gjort att hon ägnat nästan hela sin journalistiska karriär åt att bevaka och rapportera om den svenska inrikespolitiken.

– Det var så naturligt att söka sig till det som jag tycker är intressant. Jag tycker att politiken har allt. Intriger, komik, makt och det påverkar samhället och de liv vi lever. Det finns annat än det som är torrt och tråkigt och presskonferenser, säger hon.

”Demokratifråga att engagera människor”

My Rohwedder kommer att medverka i alla Aftonbladets format och i en nystartad podd. Hon hoppas kunna erbjuda politik på ett sätt som gör det mänskligt, intressant och underhållande.

– Jag ser det som en demokratifråga att engagera människor i politiken, ta reda på vilket sätt den kan förändra samhället och att informera människor om vad de kan påverka själva och media ska kunna ge människor de verktygen. Det är grunden för varför jag älskar mitt jobb och politiken, säger hon.