Du ska inte behöva se någon dö i live-tv

Att alla mediesajter numera kan sända live-tv är så klart en fantastisk utveckling.

Men det innebär också stora krav, och utmaningar, för pressetiken, skriver Aftonbladets stf ansvarige utgivare Martin Schori.

Vad händer om en nyhetssajt sänder live från ett pågående gisslandrama och terroristen beslutar sig för att avrätta en gisslan?

När en politiker från ett extremt parti intervjuas i tv och plötsligt säger något som kan utgöra hets mot folkgrupp?

Eller, när en fotbollsspelare kollapsar framför miljontals tv-tittare?

Då faller ansvaret på oss, medierna. Det är vi som distribuerar tv-bilderna och därmed vi som ska ställas till svars. Inte, till exempel, politikern från exemplet ovan som yttrar sig. I alla fall i pressetisk mening.

 

TV4 har de senaste dagarna varit självkritiska kring hur de hanterade situationen kring Christian Eriksens kollaps. Och det borde även bildproducenterna på UEFA ha anledning att vara. En spelare faller ihop, livräddande insatser påbörjas - och kameran rullar? Nej, då borde den journalistiska autopiloten slagits på – och sändningen slagits av.

Martin Johnson och Anton Berg ligger bakom dokumentärserien "Knutby: I blind tro".

Journalistik är ju ett hantverk och vi som lärt oss det förhåller oss till de pressetiska reglerna. Det systemet utmanas av live-tv, men även på andra håll. Krimpoddar och HBO-/Netflixdokumentärer använder sig av journalistiska metoder, men de står utanför det självreglerande svenska pressetiska systemet.

Eftersom de gör det kan de kliva över gränser som nyhetsmedier inte gör. Det blir bra tv men på bekostnad av brottsoffer och anhöriga. Nyligen fick HBO stenhård kritik för att de kört över just brottsoffer i sin uppmärksammade Knutby-dokumentär.

Trots vädjan om att inte medverka valde HBO att namnge en man – ett brottsoffer! – samt att publicera ett larm-samtal.

Offentliga uppgifter eftersom de förekommer i förundersökningen, absolut, men hade Aftonbladet agerat på samma sätt hade vi tämligen omgående fällts av Medieombudsmannen. Eftersom varken HBO, Netflix, Spotify eller några av våra största krimpoddar inte är anslutna till systemet finns det dock få alternativ för de som känner sig kränkta över en publicering.

 

Är jag kanske bara sur för den nya konkurrensen? Nej. Precis som aktörer som Stoppa Pressarna så kan det här leda till problem för fler än Aftonbladet. Vårt självreglerande etiska system står i vägen för hårdare lagstiftning, som skulle begränsa press-och yttrandefriheten.

”Om poddar, sajter eller streamingjättar ställer sig utanför medieetiken kan till slut lagstiftarna anse att medierna inte klarar balansen mellan allmänintresse och människors integritet och skärpa lagstiftningen. Det skulle inte gynna demokratin”, skriver SVT-chefen Charlotta Friborg.

Det är lätt att hålla med.

Något som däremot är svårt är pressetik. Live-tv är också svårt, men tittarna måste i alla fall kunna lita på en sak: Du ska inte behöva se någon dö i live-tv.