Tegnells glädje över att vaccinet är i Sverige

Då kan icke–prioriterade få sprutan

Publicerad 2020-12-26

De första doserna av vaccinet från Pfizer och Biontech har anlänt till Sverige.

– Det känns bra att vi nu är framme vid det här steget, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

På söndag börjar befolkningen vaccineras.

Det efterlängtade vaccinet är här. Leveranser har gått med lastbilar från Belgien, och anlänt till alla EU–länder idag. Folkhälsomyndigheten uppger att vaccinet har levererats enligt plan. och statsepidemiolog Anders Tegnell uttrycker sin glädje över att de första doserna anlänt till Sverige.

– Det känns bra att vi nu är framme vid det här steget, och att vi i Sverige inom bara några timmar kan börja erbjuda skydd mot covid-19. I ett första skede vaccineras nu de som har det allra största behovet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Nu är det upp till regionerna att vaccinera befolkningen. De första doserna, som räcker till cirka 4 900 personer, körs under dagen ut till samtliga regioner, och de regioner som är redo kommer att börja vaccinera under söndagen.

Först ut på prioriteringslistan är äldre personer på utvalda särskilda boenden. Det ser olika ut mellan regionerna hur man valt ut vilka som får de första sprutorna. Vissa regioner kommer börja med personer som ligger inne på sjukhus av andra skäl än covid–19. På andra ställen har man valt ut äldreboenden i områden där man haft väldigt stora problem med smittspridning.

– I och med att det är så små volymer har man valt ut att börja på några boenden. Det gäller också att få logistiken att funka. Så kan också ha hänt att man valt ut boenden som ligger nära där vaccinet finns, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

I Skåne har man valt att börja med en särskild ort, berättar Emma Spak.

– Alla som finns på särskilda boenden för äldre tillhör samma prioritetsgrupp men man måste ju börja någonstans, då har man valt att börja i en kommun för att det ska fungera och att man ska nyttiggöra alla doser. 

Region Stockholm, Region Västra Götaland och Region Skåne kommer att få 425 doser vardera i första omgången. Övriga regioner får 200 doser.

– De som vaccineras med startdoserna får dos två i samma system om tre veckor, säger Emma Spak.

Redan nästa vecka kommer nästa vaccinleverans – med mellan 80 000 – 90 000 doser, uppger Malin Parkler, VD för svenska Pfizer.

Därefter kommer det levereras löpande varje vecka.

– Så det blir ju en väldigt liten tidsskillnad mellan vilka som får den första och andra leveransen, säger Emma Spak.

– I februari kommer leveranserna successivt att öka, säger Marin Parkler.

Vilka regioner som börjar vaccinera på söndagen är inte helt klart.

– Det har de inte gått ut med, så vi har ingen lista, säger Emma Spak.

– Det viktiga som vi ser det är att alla får vacciner och har möjlighet rent praktiskt.

Vissa regioner börjar alltså vaccinera den 27 december. Resterande kommer börja den 28 eller 29 december. Det är dagarna som EU gått ut med som startdagar. 

Då kan du få vaccinet

Äldre personer, riskgrupper och personal inom vård och omsorg ska vaccineras under det första kvartalet nästa år. Om allt går som det ska kan man därefter gå vidare med den bredare massan.

– Målbilden är att alla över 18 år och personer under 18 år i riskgrupper ska erbjudas vaccinet innan halvårsskiftet. Det bygger på att alla vacciner man har avtal med blir godkända, säger Emma Spak.

Mellan april och juli kommer hela Sveriges befolkning erbjudas vaccinet. Men det är ännu inte klart om Folkhälsomyndigheten kommer att rekommendera ytterligare prioriteringsordningar. Exakt hur den breda vaccineringen kommer att gå till är inte heller helt klart, och det kommer att variera mellan regionerna hur de går till väga.

– När man pratar prioritering handlar det inte om vem som ska få vaccinet, utan när, säger Emma Spak.

En del regioner kommer ha vaccinationscentrum, andra kommer att utgå från befintliga system, med exempelvis upphandlingar av mottagningar och företagshälsovård.

– Det kommer se väldigt olika ut i landet. Varje region kommer att meddela hur det ska gå till. Befolkningen kommer successivt att få information, framförallt via 1177.se, säger Emma Spak.