Linde till Moskva – "fel att gripa Navalnyj"

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2021-01-25

Utrikesminister Ann Linde. Arkivfoto.

EU-länderna oroas över utvecklingen i Ryssland, men väntar tills vidare med nya sanktioner mot öst.

Både EU:s utrikeschef och Sveriges Ann Linde (S) åker till Moskva nästa vecka.

Relationen till Ryssland var punkt nummer ett när Linde och hennes EU-kollegor möttes i Bryssel på måndagen. Efter helgens hårdföra polisinsats mot de tusentals demonstranter som protesterat mot gripandet av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har många röster talat för ytterligare sanktioner mot öst.

Men sådant får vänta – än så länge.

– Alla verktyg som EU har finns kvar, också sanktioner. Det var ingenting som var uppe för beslut nu, men det är inte heller något som man har tagit bort, säger Linde till svenska journalister i Bryssel efter mötet.

Till Moskva

I stället väntar nu en ny Rysslands-diskussion vid nästa ordinarie möte, den 22 februari.

Vid det läget har dessutom både EU:s utrikeschef Josep Borrell och Ann Linde besökt Moskva.

– Jag kommer själv att träffa (Rysslands utrikesminister Sergej) Lavrov på tisdag i Moskva. Jag har tre timmars möte inplanerat med Lavrov och Borrell kommer att komma några dagar senare. Det finns möjlighet för oss båda då att framföra den enade synen som EU har på just de här frågorna, säger Linde, vars resa sker inom ramen för Sveriges nuvarande ordförandeskap i Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen, OSSE.

"Fel riktning"

EU:s enade syn på Rysslands agerande kring Navalnyj är kritisk.

– Självklart så måste man släppa Navalnyj fri. Det var inte rätt att arrestera honom. Det är också mycket oroväckande med de många fängslanden och det våld som användes mot fredliga demonstranter. Det här är ett steg i fel riktning. Det minskar det demokratiska utrymmet, säger Linde

Hennes litauiske kollega Gabriel Landsbergis tycker sig en darrande ledning i Kreml.

– Personligen tror jag att en förändring är på gång i Ryssland och det är det som gör herr Putin så nervös. Därför griper han 3 000 personer och Aleksej Navalnyj, säger Landsbergis.

Nytt sanktionssystem

Litauen hoppas att EU ska ta till det nya sanktionssystem som antogs i december och möjliggör inreseförbud till EU och frysta tillgångar för den som beter sig illa – oavsett var i världen.

– Människorättsövergrepp – oavsett om de sker i Minsk, Moskva eller Hongkong – kommer inte att tolereras, säger Landsbergis i Bryssel.