Tidigare partiledarnas kritik mot Sabuni - överväger att lämna Liberalerna

Publicerad 2021-03-19

Bengt Westerberg reste sig och gick när Ny Demokrati klev in i tv-studion.

Nu ser han med fasa på sin efterträdare Nyamko Sabunis önskan att närma sig Sverigedemokraterna – och överväger att lämna partiet.

– Jag tycker att Annie Lööf ger de svar som vår partiledare borde ge, säger han.

Nyamko Sabuni vill att Liberalerna ska kunna samarbeta med Sverigedemokraterna efter nästa val. Öppningen splittrar Liberalerna och nästa helg ska ett extrainkallat partiråd avgöra frågan.

Sabunis företrädare Bengt Westerberg och Maria Leissner är mycket kritiska till Sabunis SD-linje. Westerberg säger att ett stort antal medlemmar kommer att lämna Liberalerna om hon får som hon vill.

Kanske även han själv.

– Jag ska fundera på det. Jag kommer att ta ställning till det om det blir verklighet, säger han.

Westerberg ledde Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) 1983 till 1995. Många minns när han lämnade tv-studion under valvakan 1991 när partiet Ny Demokrati kom in i riksdagen - ett tv-klipp som har börjat spridas på nytt i och med det vägval som Liberalerna nu står inför.

Bengt Westerberg lämnar tv-studion när Ny Demokratis Ian Wachtmeister och Bert Karlsson sätter sig i soffan. Till vänster i bild sitter Alf Svensson, dåvarande partiledare för Kristdemokraterna.

Borde göra som Centerpartiet

Westerberg ser också tydliga paralleller mellan vägvalet då och diskussionen i partiet nu.

– Det är jämförbart, men Sverigedemokraterna är ett mycket mer avancerat parti. Därför är de ett större hot än vad Ny Demokrati var. Det som förenar dem är att de har främlingsfientligheten som en ledstjärna i allt de gör.

Westerberg har än idag kontakt med personer i Liberalernas partiledning, men inte med Nyamko Sabuni.

– Vi har setts några gånger under åren, men aldrig samtalat med varandra.

Den tidigare partiledaren anser att L bör gå samma väg som Centerpartiet och tydligt ta ställning mot SD-samarbete men vara öppen för samarbete med Socialdemokraterna så väl som Moderaterna. Han tillägger att M har utvecklats på ett oroande sätt efter 2018, vilket nu gör det svårare att samarbeta med dem.

Bengt Westerberg.

Leissner: Väldigt känslomässigt

Westerberg efterträddes av Maria Leissner. Hon är fortfarande mycket aktiv i interna Liberala forum på nätet och förnyade nyligen sitt medlemskap i Liberalerna. När Aftonbladet når henne på telefon säger hon först att det tar emot att uttala sig om SD-linjen i media.

– Men jag är väldigt engagerad känslomässigt.

Efter ett par följdfrågor ändrar hon sig och pratar i flera minuter om vikten av att stå upp för demokratin. Leissner berättar att hon efter tiden som partiledare var generalsekreterare för en demokratiorganisation med säte i Polen, Community of Democracies. I jobbet såg hon med förskräckelse vilken riktning Polen, och även Ungern, tog i fråga om inskränkningar av yttrandefrihet och rättsväsendets oberoende.

– Mitt kontor låg på en av de stora paradgatorna, inte långt från riksdagen i Polen. Jag såg från första parkett vad som hände där. Jag ser samma mönster, samma plan och vision hos Sverigedemokraterna. Det är så långt ifrån mina värderingar som det går, säger hon.

 Maria Leissner.

”Jag skulle känna mig hemlös”

Leissner anser att det är helt uteslutet att L ska ha något som helst samröre med SD.

– Jag skulle känna mig hemlös om Liberalerna valde att ha någon form av regeringssamverkan med Sverigedemokraterna. Vare sig det handlar om att släppa fram en regering som innehåller dem, eller släppa fram en regering som stödjer sig på dem, eller själv sitta i en regering som stödjer sig på dem. 

Kommer du vara kvar om Sabunis linje går igenom?

– Ja, de får skotta bort mig. 

Vad ska partiet göra för att lyfta i opinionen?

– Jag tror det här blir en pyrrhusseger, man förlorar mer än vad man vinner. Det finns utrymmer för ett liberalt parti i Sverige, man måste inte vara i armkrok med Sverigedemokraterna. För att citera Birgitta Olsson: Värderingar vinner val. 

Aftonbladet har varit i kontakt med Jan Björklund och Lars Leijonborg, båda avböjer intervju. Aftonbladet har utan framgång sökt Nyamko Sabuni.

Liberalernas partiråd hålls den 28 mars.

 Nyamko Sabuni.