Expressen hackat av "Islamiska staten"

Publicerad 2015-03-08

Natten mot söndag hackades Expressens "Mitt kök" av några som uppgav sig komma från terrorgruppen IS.

Expressen har polisanmält händelsen.

– Det är omöjligt att veta vem som ligger bakom det här. Men det är naturligtvis ett oskick att man stör myndigheter och medier, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till TT.

Natten mot söndag drabbades tidningen Expressen av ett dataintrång.

Den som gick in på undersajten "Mitt kök" möttes av en text på arabiska följt av meddelandet "Hacked by Islamic State (ISIS) / We are everywhere ;)"

Hackarna hade också lagt in en bild på IS-flaggan samt en ljudfil på arabiska, enligt DN den "nationalsång" som tidigare använts av IS.

Thomas Mattsson beklagar händelsen

Under morgonen dirigerades trafiken från "Mitt kök" om till Expressens startsida.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker att händelsen, som har polisanmälts, är beklaglig.

"Jag beklagar att den som försökt störa en journalistisk verksamhet har lyckats, men har stort förtroende för Expressens IT-organisation. Vår nyhetsförmedling har inte påverkats, vi har hela tiden rapporterat som vanligt om det skett i omvärlden och, faktiskt, på vår egen sajt.", skriver han i ett pressmeddelande.

Säpo har informerats

Igår kväll hackades Västerås flygplats hemsida på ett likadant sätt. Även den händelsen polisanmäldes, och under söndagen fungerade sajten igen, enligt VLT.

Säkerhetspolisen har informerats om de båda angreppen.

– Ärendena hanteras som olaga dataintrång av polisen, men vi håller oss informerade, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.