Unga män topsas i jakten på bilbrännarna

80-tal bilar brändes upp i Göteborg – de flesta i Frölunda

Av: August Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen har säkrat flera blodspår i jakten på bilbrännarna i Göteborg.

Nu har åklagare tagit beslut om att dna-topsa ett 30-tal unga män i jakten på de skyldiga.

En av de misstänkta filmades när han krossade rutor och lämnade blod efter sig.

Ett 80-tal bilar förstördes i Göteborg på kvällen den 13 augusti. Flest bilbränder skedde i Frölunda, där det brann på tre olika platser i närheten av Frölunda torg. Polisen misstänker att de tre attackerna var synkroniserade.

Bilarna tändes på genom att så kallade molotovcocktails, flaskor med brännbar vätska i, kastades in i fordonen.

Ramlade med kundvagn

I en vittnesfilm som Efterlyst har tagit del av syns hur en maskerad man krossar flera bilrutor. Mannen lämnade blod efter sig på flera platser.

1 av 6 | Foto: LÄSARBILD
Svartklädda personer tänder eld på bilar vid Frölunda torg.

Polisen har även säkrat blodspår på förberedda molotovcocktails som inte använts.

– Vi vet att de här dåden har förberetts genom att man bland annat fyllt kundvagnar med gatsten som skulle användas för att krossa bilrutor. En av gärningsmännen ramlade, skadade sig och lämnade blod efter sig när han transporterade en kundvagn, säger kammaråklagare Mats Ihlbom.

Flera teorier om motiv

Mats Ihlbom har nu tagit beslut om att topsa ett 30-tal unga män i jakten på de skyldiga till bilbränderna. Topsningarna har redan påbörjats och kommer att ske löpande.

– Vi har gjort en form av gärningsmannaprofil och med den tagit fram ett 30-tal namn. De här personerna uppfyller vissa kriterier och är intressanta för utredningen, men det är viktigt att påpeka att de inte är misstänkta för någonting, säger Mats Ihlbom.

Motivet till attackerna är fortfarande okänt för polisen, men det finns teorier.

– Det är alltifrån att det skulle vara avancerat jäkelskap till att det är någon form av fokusförflyttning från tidigare effektivt och bra polisarbete gentemot till exempel narkotikahandel, säger Mats Ihlbom.

Enligt åklagaren utfördes attentaten av mellan åtta och tolv personer, alla helt eller delvis maskerade. En person har redan häktats på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. Mannen nekar till brott. Ytterligare två personer har delgivits misstanke.

Polisen vill nu komma i kontakt med fler som har sett gärningsmännen eller har andra uppgifter om bilbränderna i Göteborg den 13 augusti.


Vet du något? Ring Efterlyst på 08 702 00 90, eller mejla efterlyst@tv3.se.

 
Efterlyst sänds torsdagar klockan 20.00 i TV3.

Publicerad:

LÄS VIDARE