Tv-läkaren kvar i häktet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-03

Åklagaren yrkar på sex års fängelse - sonen vittnade idag

Han misstänks ha våldtagit sonens före detta flickvän medan hon låg sövd på operationsbordet.

Idag avslutades den uppmärksammade rättegången mot tv-läkaren i Malmö.

Åklagaren krävde i sin slutplädering att tv-läkaren döms till sex års fängelse.

Rättegången mot den kände plastikkirurgen avslutades på måndagen i Malmö tingsrätt.

Efter avslutade förhandlingar beslutade tingsrätten att tv-läkaren ska stanna i häktet.

– Han blir kvar där fram till den 10 september, då domen kommer, berättar PUNKT SE:s Kajsa Sigvardsson direkt från Malmö.

De var hårda ord mellan åklagaren och försvarsadvokaten under slutpläderingarna.

"Han satte hennes liv på spel"

Åklagaren menade att det finns en fullständigt förkrossande bevisning mot tv-läkaren i frågan om våldtäkt. Att brottet dessutom är grovt menar åklagaren är ställt utom allt tvivel.

Dessutom har tv-läkaren ensam hanterat narkospreparat samtidigt som han skulle utföra ingreppet.

– Han har grovt missbrukat läkar-patientrelationen. Målsäganden har lagt sitt liv i hans händer och han har satt hennes liv på spel, sa åklagaren Bo Albrektsson bland annat.

Större delen av förhandlingarna på måndagen skedde precis som tidigare bakom stängda dörrar. Bland annat förhöret med läkarens son. Det är sonens före detta flickvän som polisanmälde tv-läkaren för våldtäkt.

Sonen vittnade

Beskedet om att sonen skulle vittna kom med kort varsel och det var försvaret som beslutat kalla honom. Tingsrätten valde att godkänna att sonen vittnade.

– Vi anser att sonen har viktig information att lämna i fallet, säger Mikael Nilsson som försvarar plastikkirurgen.

Kammaråklagare Bo Albrektsson var kritisk till sonens vittnesmål.

Dels har sonen tidigare haft ett förhållande med kvnnan. Dessutom har han suttit bland åhörarna under delar av rättegången.

Sonen vittnade inte under ed eftersom han är nära anhörig, något tingsrätten tar hänsyn till.

– Enligt min bedömning gav det vittnesmålet ingenting, sa åklagaren i en paus efteråt.

Sperma i kroppen

Det var i början av maj som den 23-åriga kvinnan besökte den manlige läkaren som är i 50-årsåldern för ett ingrepp.

Det var då de misstänkta övergreppen ska ha ägt rum. Kvinnan har uppgett att mannen våldtog henne när hon fått narkos och därför var i ett hjälplöst tillstånd. Hon kunde på grund av narkosen inte röra sig, men uppfattade vad som hände runt henne.

Tv-läkaren har hävdat att kvinnan hallucinerat om övergreppet eftersom hon sövdes med narkosmedlet Propofol. Medlet kan enligt experter ge drömmar med erotiskt innehåll.

Läkarens dna hittades i kvinnan i form av sperma, något försvaret under slutpläderingen kallade "en fullständigt förkrossande bevisning".

Plastikkirurgen har själv hävdat att han onanerat på toaletten strax innan för att lindra prostatabesvär och att sperma sedan funnits kvar på hans händer då han undersökt kvinnan.

Att dna-spåret hittades inne i kvinnan beror enligt tv-läkaren sannolikt på att man slarvade under provtagningen då kvinnan genomgick en så kallad våldtäktsundersökning på sjukhuset MAS.

Opererade mödomshinnor

Kvinnan begär 450 000 kronor i skadestånd.

Plastikkirurgen är anmäld för ytterligare sju sexuella övergrepp och våldtäkter.

Hans kollegor på plastikkliniken i Malmö har dessutom gjort en Lex Maria-anmälan som kan sluta med att tv-läkaren mister sin läkarlegitimation.

Kliniken meddelade nyligen att man helt upphör med den typ av underlivskirurgi som tv-läkaren ensam intresserade sig speciellt för och enligt kollegorna ville utföra själv – att återställa mödomshinnor.

ANNONS