Bibi Andersson flögs akut till svenskt sjukhus

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Åkte till Sverige för vård efter att ha fått stroke

1 av 2 | Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Bibi Andersson på Guldbaggegalan i januari i år.

Skådespelerskan Bibi Andersson, 73, flögs i går från Frankrike till Sverige

Här ska hon få vård efter att ha drabbats av en stroke.

– Det var en ganska allvarlig stroke, det kommer att ta tid för henne att återhämta sig, säger vännen Per Gerhard, 84.

Bibi Andersson befann sig i södra Frankrike, där hon sedan flera år tillbaka bor i en villa i byn Tourettes sur Loup, när hon drabbades av ett slaganfall i förra veckan.

Vännen och regissören Per Gerhard träffade Bibi Andersson bara några dagar innan hon blev sjuk. Då var hon pigg och precis som vanligt.

Efter mötet bröt hon lårbenshalsen och det kan ha utlöst slaganfallet, tror Gerhard.

– Det är en ganska djup stroke och det kommer att ta tid för henne att återhämta sig. Men hon är vid medvetande och förstår tydligen vad man säger.

Fortsatt vård

I går flögs Bibi Andersson från Frankrike till Sverige för att få fortsatt vård.

Aftonbladet var i går kväll i kontakt med Bibi Anderssons make, läkaren Gabriel Mora Baeza, 70, men han avböjer att kommentera hustruns sjukdom.

Under de senaste åren, efter flytten till Frankrike, har Bibi Andersson dragit sig tillbaka från teaterscenen men medverkat i flera filmer.

Peter Flinth är den regissör som Bibi Andersson senast arbetade tillsammans med när hon spelade abbedissa i filmatiseringen av Jan Guillous böcker om Arn som hade premiär förra sommaren.

Var en ära

– Det var en ära att få jobba med en så stor och internationellt erkänd skådespelerska. Jag skickar mina varmaste tankar till henne och hoppas att hon snart ska bli frisk, säger Flinth.

Han berättar att det är lätt att arbeta med Bibi.

– Hon har en fantastisk skådespelartalang tillsammans med en stor erfarenhet. Samtidigt vet hon precis hur hon vill gestalta en roll, säger Flinth.

Olika åsikter

Ibland hade dock regissör och skådespelerska lite olika åsikter.

Bibi var inte glad över den vårta i ansiktet som vi ville att hennes rollkaraktär skulle ha, men hon lät sig till slut övertalas, berättar Flinth.

Publicerad: