Erikas kanin skrämdes av raketer – alla ungar dog

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ungdomarna fyrade av raketer bara några meter utanför Erika Peterssons hus i Tidaholm.

På morgonen gjorde hon en fruktansvärd upptäckt.

– Alla ungarna var ihjälbitna, säger Erika Petersson.

Tidigt på måndagen, vid halv fem på morgonen, väcktes Erika Petersson av smällar och blixtar utanför fönstret.

– Vår ena hund är jätteskotträdd och började krafsa på dörrar och blev så rädd att hon försökte hoppa ut genom fönstret, säger Erika, som gick ut för att säga åt ynglingarna som roade sig med smällare och raketer utanför huset.

Efter att Erika och hundarna blivit väckta ytterligare en gång avtog till slut fyrverkerierna. Hunden lugnade ned sig och Erika somnade om.

Efter frukosten skulle Erika dock bli varse om att smällandet fått långt värre konsekvenser än hon först trott. Det var när hon skulle titta till sin dräktiga kaninhona som hon gjorde den fruktansvärda upptäckten.

Foto: Privat

– Hon måste ha fött under natten, och då var alla ungarna ihjälbitna. Ifall man stör dem precis före eller under eller efter så är det väldigt vanligt att de biter ihjäl ungarna. Jag tror de gör det i fall de själva blir uppätna så slipper ungarna svälta ihjäl, säger Erika Petersson.

När hon såg de livlösa kaninungarna blev Erika förbannad, och skrev ett uppmärksammat inlägg på Facebook, där hon ”tackar” ungdomarna för vad de åstadkommit.

– Jag förstår att folk vill skjuta mellan elva och ett på nyårsafton och på kvällen på påskafton. Då har vi fått lugnande medel utskrivet av veterinären som vi ger hunden. Men såna här saker är ju omöjliga att förbereda sig på, när det kommer helt oväntat, säger hon.

Foto: Privat
Erika har många djur på gården.

Det finns lite forskning kring i vilken utsträckning djur påverkas av fyrverkerier, men varje år kommer larm om djur som dör eller blir svårt traumatiserade av höga smällar och ljus.

Kaninen verkar efter omständigheterna må bra, och Erika finner lite tröst i att en annan av de 34 små liven fick ungar bara dagar efter händelsen.

Även om hon är ledsen över kaninernas öde är hon tacksam över att det inte var ett större djur som drabbades.

– Det kunde ju lika gärna varit en häst för hundra tusen ifall det velat sig riktigt illa. Det kan ju göra så mycket större skada rent ekonomiskt för människor. Tänk om hunden hoppat ut genom fönstret. Det ska inte behöva drabba något djur tycker jag.

Publicerad:

LÄS VIDARE