Krisen i Svenska Akademien – vad handlar det om?

Uppdaterad 2018-04-18 | Publicerad 2018-04-14

Sara Danius, den ständiga sekreteraren, har mer eller mindre tvingats lämna Svenska Akademien.

För närvarande deltar bara 11 ledamöter i arbetet och det betyder att man enligt stadgarna inte heller kan välja in nya medlemmar.

Krisen i Svenska Akademien är total - men vad handlar allt bråk om?

AVSLÖJANDET

I en stort uppslagen granskning avslöjar Dagens Nyheter att den man som de väljer att kalla Kulturprofilen anklagas för sexuella övergrepp och sexuella trakasserier av 18 kvinnor.

Mannen har nära kopplingar till Svenska Akademien, både via Katarina Frostenson och andra ledamöter samt genom att hans verksamhet får bidrag från Akademien.

Dessutom ska en del av övergreppen skett i den våning i Paris som Svenska Akademien äger.

Efter ett av Akademiens ordinarie möten läser Sara Danius upp pressmeddelandet som förklarar att man bryter allt samarbete med Kulturprofilen eftersom det också framkommit att ”ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande.”

UTREDNINGARNA

En åklagarledd förundersökning om de påstådda sexuella övergreppen inleds.

Delar av den läggs senare ner då brott inte kan bevisas eller har preskriberats men förundersökningen fortsätter. Kulturprofilen säger att han är oskyldig.

Parallellt får en advokatfirma i uppdrag av Svenska Akademien att göra en egen undersökning om Kulturprofilen.

RESULTATET

I den utredning som advokatbyrån gjort för Svenska Akademiens räkning framgår att Katarina Frostenson är delägare i Kulturprofilens verksamhet som fått bidrag i 100 000-kronors klassen under en lång rad år.

Advokatbyrån rekommenderar Akademien att göra en polisanmälan om misstänkt ekonomisk brottslighet.

Utredningen visar att Kulturprofilen vid åtminstone sju tillfällen spridit vidare namnet på årets Nobelpristagare innan det offentliggjorts.

Svenska Akademien väljer att inte polisanmäla.

OMRÖSTNINGEN

Som ett resultat av advokatbyråns utredning vill delar av Svenska Akademien, där ibland Sara Danius, utesluta Katarina Frostenson, någon som bara inträffat en gång tidigare i Akademiens 232-åriga historia.

Vid omröstningen förlorar falangen och i protest kliver Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund av sina uppdrag i Akademien. Däremot lämnar de inte sina stolar.

En vecka senare lämnar Klas Östergren in sin formella utträdesansökan.

HEMLIGHETSMAKERIET

Aftonbladet kan avslöja att Sara Danius själv beställt utredningen av advokatbyrån och självständigt dragit upp riktlinjerna för vad som ska undersökas - utan att ha förankrat det bland övriga ledamöter.

AVHOPPEN

Vid det ordinarie torsdagsmötet 12 april tvingas Sara Danius bort från rollen som ständig sekreterare och beslutar att också avgå från Svenska Akademien helt och hållet.

Ett villkor för att hon ska ge upp sekreterarställning är att också Katarina Frostenson ska träda tillbaka från sina uppdrag, vilket Frostenson går med på.

Anders Olsson, som är direktör för Akademien, påtar sig tillfälligt också rollen som ständig sekreterare.

Med de senaste avhoppen har Akademien bara 11 arbetande ledamöter och inte tillräckligt många för att välja in nya ledamöter, enligt stadgarna.

Kungen har sagt att han, som högsta beskyddare, ska undersöka hur stadgarna kan förändras för att bli mer funktionella.

RASERIET

Att Sara Danius tvingas bort från Svenska Akademien väcker ett raseri i hela landet. Uppfattningen är att man offrat den kvinna som försökt städa upp i Akademiens smutsiga byk medan män som känt till oegentligheterna sedan länge får sitta kvar och fortsätta i vad som nu ännu mer uppfattas som en herrklubb.