Felicia och hennes vänner hjälpte två tjejer att fly skotten

Panikartad trängsel på Royal arena

Publicerad 2022-07-04

Svenska Felicia Linde och hennes vänner räddade två tonårstjejer från skottdramat på köpcentret Fields.

På väg till en konsert med Harry Styles i en intilliggande arena upptäckte de två panikslagna flickor.

– De hade klättrat genom ett buskage för att komma bort från skytten. De hade skador på armarna och benen, säger Felicia Linde.

Tre personer sköts till döds och flera skadades svårt under söndagen när en man öppnade eld inne på köpcentret Fields, utanför Köpenhamn.

Vid skjutningen flydde hundratals människor i panik för att komma undan. Samtidigt anlände många fler till området då en konsert med Harry Styles skulle hållas i en intilliggande arena. Några av dem var 18-åriga Felicia Linde från Sverige. Hon kom åkande med sina tre vänner och möttes av skräckslagna människor som sprang ut från Köpcentret.

– Min första tanke var att det var konsertbesökare och att de skulle till arenan. Men sedan ser vi att de har panik och förstår att det var något allvarligt har hänt.

Svenska Felicia, 18, och hennes vänner hjälpte två tonårstjejer att fly från skytten.

Vännen till Felicia, som körde bilen, beslutade sig då för att ta en annan infart. När tjejerna närmade sig infarten såg de två unga tjejer som kallade på uppmärksamhet. Svenskorna stannade och plockade upp dem. Det var två danska tonårstjejer som flytt från skjutningen.

– De hade klättrat genom ett buskage för att komma undan skytten. De hade skador på benen och händerna. De berättade att de hade hört hur skotten kom närmare och närmare, säger Felicia Linde.

I säkerhet i bilen berättade de omskakade tjejerna hur de hade shoppat i köpcentret och hamnat i skottlossningen. När första skottet föll ska de först ha trott att det var någon som tappade något i golvet. Men sedan förstod de vad som hände och sprang ut.

Felicia och hennes vänner såg till att tjejerna fick kontakt med sina föräldrar och skjutsade dem till en bensinmack där föräldrarna mötte upp.

– De bröt ihop när de mötte sina föräldrar, säger hon.

Strax efter skottlossningen på köpcentret uppgav arrangören till Harry Styles-konserten att den skulle genomföras och flyttas fram till klockan 21.

Enligt Ekstrabladet samlades det uppemot 10 000 personer i Royal Arena – cirka 600 meter från köpcentret där skjutningen ägt rum. Men tiden gick och tjugo i tio meddelade arrangören att konserten var inställd. Då blev situationen spänd. Polis fanns på plats för att slussa ut folk från arenan men endast i omgångar. Vilket skapade en massiv trängsel.

- Folk var på bristningsgränsen. De ville bara ut. Jag hörde hur någon skrek, säger Felicia Linde.

Hon noterade att någon hade kräkts på golvet och att flera personer var mycket upprörda.

– När vi var längst fram vid glasdörrarna och väntade på att få komma ut blev flera arga. Någon var förbannad och sa att ”händer det något nu så står vi värst till”.

När svenskorna till slut släpptes ut slussades de av polis till en tågstation. Sedan kunde de åka vidare hem till Sverige.

18-åriga Mie Aagaard och hennes storasyster Sif Aagaard hade köpt biljetter till Harry Styles-konserten redan 2019 och var mycket förväntansfulla. Men möttes istället av skottlossning och människor som sprang för sina liv.

– Jag tänkte att det värsta har skett. Det var ambulanser och polishelikoptrar. Efter en stund fick vi hjälp av några poliser som visade oss till en uppsamlingsplats, säger Mie Aagaard.

18-åriga Mie Aagaard och hennes storasyster Sif Aagaard

Hon och hennes syster tycker att arrangören gjorde fel som först inte ville ställa in konserten.

– Det kändes inte okej. Det är en allvarlig situation och man visste inte om folk skulle vara säkra eller inte, säger Sif Aagaard.

Systrarna konstaterar att skottlossningen ägt rum på ett mycket välbesökt köpcentrum - med många barnfamiljer och ungdomar som har sommarlov.

– Det är förfärligt. Det kunde lika gärna ha varit vi. Jag kan riktig se framför med hur hemskt det måste ha varit där inne, säger Sif Aagaard.

Sent under söndagskvällen var området runt Fields och Royal arena fortfarande avspärrat. Klockan 00.45 höll polisen en pressträff där man berättade att de som dött vid skjutningen var en vuxen man och två yngre personer. Dessutom vårdas tre personer med livshotande skador efter skjutningen.

Den misstänkte skytten är en 22-årig dansk man. Han greps av polis utanför köpcentret. Mannen bar då på ett gevär, en kniv och ammunition. Polisen uppgav under måndagen att den misstänkte är känd inom psykiatrin sedan tidigare. I nuläget arbetar man med teorin att han var en ensam gärningsman.