Så tycker svenska folket om restriktionerna

Uppdaterad 2022-01-07 | Publicerad 2021-12-31

Tre av fyra svenskar tycker att de nya coronarestriktionerna är bra.

Det visar en undersökning genomförd av Aftonbladet/Demoskop.

– Svenska folket ser väl inte något direkt slut på det här, utan på något sätt ställer man sig bakom Folkhälsomyndighetens beslut, säger Karin Nelsson, VD, Demoskop.

I en ny undersökning genomförd av Demoskop har svenskarna fått tycka till om landets coronastrategi. Där framgår bland annat att en majoritet av befolkningen tycker att de nyinförda restriktionerna är bra – medan den generella synen på Sveriges coronastrategi är mer splittrad.

– Om man ser på hur situationen var för ett år sen så hade vi knappt börjat med vaccineringen samtidigt som vi var inne i en ganska allvarlig läge då.

– Nu har ju vaccinationen gått relativt bra och ekonomin ser hyfsat stabil ut och det finns ett stöd för den linjen som vi håller nu, säger Karin Nelsson.

Karin Nelsson, VD, Demoskop.

Skärpta restriktioner uppskattas

Med anledning av den ökade smittspridningen av covid-19 valde Folkhälsomyndigheten att införa skärpta restriktioner i början av december.

I Demoskops nya undersökning framgång att tre av fyra svenskar tycker att införande av nya restriktioner var ett bra beslut. Totalt tyckte 74 procent att det var bra, 15 procent att det var dåligt och 10 procent svarade ”Vet ej”.

– Det finns ett stöd för att något måste göras, men att det nu är omikron som dominerar och att de som insjuknar tycks få lindrigare symtom innebär att man tycker de nya restriktionerna är bra.

– De restriktioner som är på plats nu är ju inte lika strikta som de tidigare varit, säger Karin Nelsson.

Inresande som inte är svenska medborgare ska uppvisa ett covidtest som är maximalt 48 timmar gammalt.

Synen på Sveriges coronastrategi mer positiv

Deltagarna fick även svara på om det tycker att Sveriges coronastrategi är bra eller dålig. I den frågan var åsikterna mer splittrade.

54 procent tycker att Sveriges coronastrategi generellt sett är bra, vilket är en ökning med 17 procentenheter jämfört med förra julen.

– Det som spelar in där är naturligtvis vaccinationen som gjort att dödligheten har gått ner och att vi har en annan kontroll på situationen.

– Sen finns det en irritation som också är kopplad till vaccineringen. Att vi nu infört vaccinpass men att alla ändå får lida – istället för att det endast drabbar de som valt att inte vaccinera sig, säger Karin Nelsson.