Isak Johnsson 21, dog i olyckan på motorvägen

”Hans liv hade ju precis börjat”

Uppdaterad 2022-05-05 | Publicerad 2022-05-04

21-åriga Isak Johnsson var en av de tre unga män som dog när de blev påkörda av en lastbil natten till valborgsmässoafton.

Hans syster och mamma berättar nu om minnena av Isak. Han hade precis fått ett drömjobb med tungt fordon innan olyckan.

– Några dagar innan olyckan kom han hem och visade den lastbil som han blivit tilldelad. Vi fick provsitta i den. Han var så stolt, säger Sara Thelander, syster.

Isak Johnsson, 21, var en av de tre unga män som dog när deras bil blev påkörd av en lastbil på E6:an utanför Båstad. ”Ett ansikte med ett jättestort leende. Det var Isak”, berättar hans syster Sara.

Tidigt på morgonen den 30 april befann sig sex personer vid E6:an utanför Båstad. Den minibuss som de åkte i hade börjat brinna och kompisgänget tvingades stanna och utrymma bilen. Av oklar anledning körde då en lastbilschaufför på fordonet som slungades mot kompisarna.

Tre män fick så svåra skador att de avled. Två män och en kvinna klarade sig men chockades svårt.

21-årige Isak Johnsson var ett av offren och sörjs nu av mamma Leena Kämäräinen, syster Sara Thelander, pappa Tord Johnsson, släkt och ett stort antal vänner.

– Han var alltid så positiv och glad. Och han hade älskat det här – att vi berättar om honom i tidningen. Så vi gör det för hans skull, säger systern Sara.

”Hans liv hade ju precis börjat”

Det var hennes mamma Leena Kämäräinen som fick ta emot dödsbeskedet tidigt på lördagsmorgonen. Då knackade två poliser på hennes dörr.

– Jag kunde inte riktigt ta in vad de sa. Jag tänkte ”Nej , det måste vara fel” så de fick prata en stund med mig och förklara. Sedan kom chocken – jag blev så chockad att jag kräktes. Hans liv hade ju precis börjat, säger mamma Leena.

Tidigare under kvällen hade de träffats kort innan Isak gav sig iväg för att möta kompisarna.

– Som av en slump tittade jag ut genom fönstret och såg när han gick till sin bil. Han såg så lycklig ut. Kanske var det meningen att jag skulle se honom då. Det var sista gången, säger Leena.

Hyllade sin syster

Systern Sara fick veta vad som hade hänt när hennes mamma kom och knackade på vid sju på morgonen dagen efter olyckan.

– Det var en overklighetskänsla. Det går inte beskriva med ord hur det kändes, säger hon.

Sara berättar att hon och Isak stod mycket nära varandra. Isak föddes när hon själv var tonåring och hon har tagit hand om honom och stöttat honom mycket genom livet. Vilket han uppskattade.

För några år sedan kom Isak med en rejäl överraskning. Han hade tatuerat in Saras namn på hela underarmen med texten: Hardstyle sister Sara Thelander. Hon blev rörd.

– Han hade inte sagt något och kom hem till mig och visade den. Det var en riktig överraskning, säger Sara.

Isak hade tatuerat in sin systers namn på underarmen för att visa sin kärlek till henne.

Hon berättar om en födelsedag där Isak gav henne ett kort med en kärleksfull text. För att riktigt visa hur mycket hon betydde för honom.

– Han hade skrivit ”Grattis min kära syster. Du är den bästa systern man kan få. Du har hjälpt mig så mycket i mitt liv. Vi vet att livet är tufft. Men du ska veta att jag alltid finns här för dig, min älskade syster. Jag älskar dig så otroligt mycket, syrran.”

Sara kan inte hålla tillbaka tårarna när hon berättar om födelsedagskortet. Sorgen blir för tung.

Älskade bilar, maskiner – och lastbilar

Efter en kort paus fortsätter Sara berätta om Isak.

– När han var barn skulle han alltid köra traktor. Han pratade bara om traktorer och maskiner hela tiden.

Bil- och maskinintresset höll i sig och i år gick han ut en yrkesutbildning till lastbilschaufför. En dryg vecka före olyckan hade han fått jobb och kom hem och visade stolt upp sin ”egen” lastbil. Ett fordon han hade tilldelats för att ha på jobbet.

– Vi fick provsitta i den. Han var så stolt, säger Sara och fortsätter:

– Det är ironiskt att hans liv slutar med att han blev påkörd av en lastbil.

Isak hade nyligen fått jobb. Där tilldelades han lastbil att ha som sin egen. Han var så glad att han körde hem den och visade den för sin familj.

Hade vänner överallt

Motorintresset delade Isak med vänner och vänner fanns det gott om. Sara beskriver honom som en ”fri själ” och berättar om hur Isak kunde strosa iväg själv om familjen var på semester.

– Han kunde säga ”jag sticker en runda”. Då pratade han med okända och fick nya vänner. Han har vänner över hela Sverige, säger hon och fortsätter:

– Han skapade vänner vart han än gick.

Mitt i sorgen tycker Sara och mamma Lena att det är viktigt att minnas Isak med glädje. Båda förklarar att han var otroligt snäll och samtidigt lättsam.

– Han sa saker i stil med ”Vi löser det” eller ”Vi tar det som det kommer”.

När Sara sluter ögonen nu och tänker på Isak ser hon bara ett strålande ansikte framför sig. Det minnet vill hon bevara.

– Jag ser ett ansikte med ett jättestort leende. Det var Isak.

Isak var stolt över lastbilen han fått sig tilldelad på jobbet. Dagarna innan olyckan hade han tvättat den glänsande ren, och la ut en bild på sin Facebook för att visa vännerna.