Nyheter

Första transpersonen i en svensk regering

Av: 

TT

Lina Axelsson Kihlblom (S) är ny skolminister. Hon tar ställning emot vinster i välfärden: "Skattepengarna ska gå till eleverna och inget annat".
Lina Axelsson Kihlblom (S) är ny skolminister. Hon tar ställning emot vinster i välfärden: "Skattepengarna ska gå till eleverna och inget annat".

NYHETER

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom är den första transpersonen som tagit plats i en svensk regering. Hon är också jurist, tidigare rektor och satt med i skolkommissionen.

– Jag står för den jag är och kan jag vara en förebild för många unga så vill jag självklart vara det, säger Axelsson Kihlblom.

Lina Axelsson Kihlblom inledde sitt arbetsliv som lärare på hemorten och utbildade sig sedan till jurist. Hon har varit rektor i omgångar, skrivit böcker och medverkat i tv.

Hon beskriver sin politiska erfarenhet så här:

– Jag har jobbat med politiken i flera år, mina chefer har varit politiker inom flera olika partier. Jag har varit med i tillämpningen av lagstiftning och andra skolfrågor och självklart har jag varit med i debatten. Jag satt också med i skolkommissionen.

Engagemanget inom Socialdemokraterna är inget nytt.

– Jag har varit med i många, många år. Socialdemokratin har alltid funnits där, sedan har jag varit med i hbtq-delen i Socialdemokraterna men också i mitt lokala distrikt.

Historisk

Lina Axelsson Kihlblom blir den första transpersonen i en svensk regering.

I boken ”Kommer du tycka om mig nu?”, som kom ut 2015, beskriver Lina Axelsson Kihlblom hur hon växte upp som flicka i en pojkkropp.

Hennes könskorrigering blev klar när hon var 25 år. Först då kände hon att hon äntligen kunde vara sig själv.

– Nu har jag levt halva mitt liv med den nya identiteten och jag kan tänka: vad bra det blev. Samtidigt är det inget jag haft så stort fokus på efteråt, inget jag går och funderar på hela dagarna, sade hon i en intervju med GP förra året.

Politiska reformer

Det är bara tio månader kvar till valet, och många saker Socialdemokraterna vill genomföra. Den nya skolministern vill att professionen, alltså lärarna själva, ska få större inflytande. Hon tar också ställning emot vinster i välfärden.

– Skattepengarna ska gå till eleverna och inget annat.

Axelsson Kihlblom ser positivt på att få igenom reformer.

– Jag tror faktiskt att vi har opinionen med oss och jag tror att det kommer finnas utrymme till diskussion under våren och förhoppningsvis får vi positiva beslut som tar Sverige i en mer positiv riktning.

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: