Lena Hallengren

Krav på vaccinationsbevis införs på nattklubbar

Av: 

Marcus Älverbrandt

NYHETER

Snart är det slutdansat för alla ovaccinerade på nattklubbar.

Från och med 1 december kommer nattklubbsbesökarna krävas på vaccinationsbevis – något som välkomnas inom branschen. 

– Covidpass är mycket bättre än andra restriktioner, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita.

Från och med 1 december införs krav på vaccinationsbevis på offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus med fler än 100 deltagare.

Under dagens pressträff förklarade kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) vilka arrangemang som omfattas. Mässor eller restaurangliv är exempel på verksamheter där ett vaccinpass inte kommer krävas.

– Däremot gäller det nattklubbar där man ju träffas och dansar. Så där kommer man hamna under möjligheten till vaccinationsbevis.

Väljer klubbarrangörerna att ändå inte kräva vaccinpass i dörren behöver de vidta nya restriktioner – som åtta personer per sällskap och en meter mellan sällskapen.

Teaterföreställningar, biosalonger, fotbollsmatcher och gudstjänster är exempel på andra typer av evenemang som omfattas av de nya bestämmelserna.

Visita ger tummen upp

Branschorganisationen Visita har medlemmar inom hotell- och restaurangbranschen. Jonas Siljhammar, vd, är positiv till att vaccinationspass införs för att kunna hålla nattklubbarna öppna.

– Vi har varit tydliga. Om man bedömer att man behöver sätta in smittskyddsåtgärder är ett covidpass mycket bättre än andra restriktioner.

– Men det går fort fram nu. Det gäller att det finns ett system på plats som gör att det blir enkelt att hantera.

Människor som köar för att komma in på krogarna vid Stureplan i Stockholm när coronarestriktionerna upphörde den 29 september.

Inget vaccinkrav på restauranger

Däremot gäller kravet på vaccinationsbevis inte på restauranger.

– När det gäller restauranger har vi en särskild serveringslag, det är inte den som omfattas. Ett restaurangbesök är inte en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, säger Lena Hallengren (S).

Hallengren säger samtidigt att det är upp till restaurangerna själva att avgöra om de vill införa vaccinationspass eller inte.

Trots att restauranger inte omfattas av vaccinationskravet, menar Jonas Siljhammar att det ändå får effekter för branschen.

– Tyvärr ser vi att många exempelvis bokar av julbord för större grupper. Det får effekter på näringar som är hårt drabbade.

Vaccinationsbevis kan behövas om du vill ut och dansa.

Svenska kyrkan kritiserar

Några som kritiserat förslaget är Svenska Kyrkan. Ärkebiskop Antje Jackelén har sagt att förslaget inskränker mot religionsfriheten och rättigheten för kyrkans besökare att vara anonyma.

– Jag har förståelse för trossamfunden, det är något som de har lyft i flera dialoger vi har haft, att de är tveksamma till att använda vaccinationsbevis. Det har jag full respekt för, då finns ju den möjligheten som Folkhälsomyndigheten nu har skickat på remiss om föreskrifter som gäller om det är över 100 deltagare, säger Lind.

FHM får nytt uppdrag

På presskonferensen offentliggjordes även att Folkhälsomyndigheten får nya uppdrag. Det gäller dels att ta fram underlag för ytterligare smittskyddsåtgärder som skulle kunna införas.

– Syftet är att ha beredskap för ett eventuellt försämrat läge, säger Hallengren på pressträffen.

I uppdraget ingår även att ta fram förslag för hur dessa eventuella smittskyddsåtgärder skulle kunna avvecklas över tid.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Hallengren

Amanda Lind

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten

Antje Jackelén