Ingen rusning till lärarprogrammet i år heller

Publicerad 2022-07-12

Utbildningsminister Anna Ekström (S).

Trots att antalet sökande till universitets- och högskolestudier mattats av sedan pandemin är söktrycket fortsatt högt.

Men det bristande intresset för lärarprogrammet håller i sig.

– Det är uppenbart att vi måste göra mer för att läraryrket ska framstå som attraktivt, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Antalet studenter som nåtts av glada beskedet att de kommit in på utbildningar var lägre i sommar än under coronapandemins rekordår.

Minskningen ligger på 4,7 procent i förhållande till hösten 2021, alltså drygt 14 000 personer.

Å andra sidan står sig siffrorna väl jämfört med hur läget såg ut innan pandemin. Bortser man från coronatopparna 2020 och 2021 har inte så många studenter antagits till en universitets- eller högskoleutbildning sedan 2014.

– Man kan se att det är ett fortsatt högt tryck. Men den typen av söktryck som vi såg under pandemin kommer vi sannolikt inte se på länge, säger Andreas Sandberg, tillförordnad chef på Universitets- och högskolerådets avdelning antagning- och studentstöd.

Distanssuget håller i sig

Allt som allt sökte omkring 411 000 till en utbildning i år. Av dessa var det totalt 294 493 personer som erbjöds en utbildningsplats, och in alles var 39 018 sökande behöriga till de kurser eller program de sökte.

Andreas Sandberg säger att intresset för distansutbildningar håller i sig även i år.

– Jämför man med 2019, alltså innan pandemin, var det 16 procent fler som sökte till en distansutbildning inför hösten. Sammantaget blev 116 000 antagna till en sådan utbildning i år. Distansutbildningsutbudet har även breddats sedan 2021 med 7,5 procent, säger Andreas Sandberg.

I vanlig ordning är årets mest populära utbildningar sett till antal sökande yrkesutbildningar som juristprogrammet, psykologprogrammet och socionom- och sjuksköterskeprogrammet.

Programmen som få söker

På samma gång håller det svala intresset för lärarprogrammet i sig. Något som bekymrar utbildningsminister Anna Ekström (S).

Det är fortsatt få som söker lärarprogrammet.

– Vi har under senare år sett att fler antagits till och gått ut lärarprogrammet, men det är uppenbart att vi måste göra mer för att läraryrket ska framstå som attraktivt, säger hon och fortsätter:

– Bland annat ska det ska bli lättare att läsa in en lärarutbildning för en person som redan har en akademisk examen. Och när vi nu inför ett nytt studiestöd för personer mitt i livet tror jag att läraryrket för många kommer att bli ett väldigt attraktivt alternativ.

Enligt Andreas Sandberg dras även språkprogrammen med ett lågt antal sökande. Anna Ekström vill se att detta förändras.

– Ett gott råd till alla studenter är att man ska satsa på att läsa andra språk än engelska. Framför allt tyska och franska. Det är språk som blir allt mer framträdande inom EU och att lära sig dem är jätteviktigt om man vill arbeta internationellt, säger hon.

”Man måste ha kul också”

Anna Ekström passar även på att erbjuda ett råd till de personer som nu har en utbildning att se fram emot till hösten.

– Man ska förstås lägga ner den tid som behövs på sina studier, men på samma gång ska man inte bli sittande ensam på rummet hela tiden. Så det är bra att gå med i en kår eller studentförening. För man måste ha kul också, säger Anna Ekström.

Högst söktryck var det i år till Uppsala universitet, följt av Umeå universitet, Stockholms universitet, Göteborgs universitet och sedan Linnéuniversitetet. På en sjätte plats hamnar Lunds universitet.

Lägst antal sökande fick Johanneslunds teologiska skola, dit blott 200 ansökt om en plats inför hösten.

– Men så är det också en väldigt liten skola, säger Andreas Sandberg.