Höganäsbon Sandra om mörkret: En tidsfråga innan det händer något

Publicerad 2022-11-12

I Höganäs är var tredje gatulampa släckt – samtidigt som höstmörkret slår till tidigare för varje dag.

Nu vittnar småbarnsföräldrar och hundägare om att kvällspromenaderna har börjat bli obehagliga.

– Så fort det blir mörkt så blir det väldigt mörkt. Man är rädd att man ska köra på någon eller själv bli påkörd, säger Höganäsbon Sandra Boström.

Klockan är 16.28 och den grådisiga skymningen har börjat lägga sig över Höganäs kommun i nordvästra Skåne.

Samtidigt slås gatlyktorna i kommunen på. Men bara två av tre lyser sedan politikerna bestämt sig för att spara el.

För Tanja och Fredrik, som precis letat sig ut på en kvällspromenad på Storgatan i centrala Höganäs tillsammans med barnen Charlie, 2, och tvillingarna Elias och Elton, 5 månader, är nedsläckningen påtaglig.

– Vi märker av det, absolut. Jag är dessutom mörkrädd, så jag väljer att inte gå ut själv nu, berättar Tanja.

Samtidigt tycker både hon och Fredrik att kommunens beslut är förståeligt.

– Det är bra, men på vissa ställen blir det dumt märker vi när vi kommer med vagnarna. Vid vissa korsningar och övergångsställen, säger Fredrik.

”Vet inte vad man stöter på”

Även Elin Bergman, 26, upplever obehag när hon ska gå ut och gå med sina tre hundar i centrala Höganäs, och undviker därmed vissa platser.

– Jag känner mig inte säker att gå där det är mörkt. Det är obehagligt. Förut gick jag alltid på cykelbanan här i närheten men det gör jag inte längre. Det är fläckar där det är helt mörkt. Jag håller mig kortare och kortare, och hinner inte gå så långt nu längre.

Hon säger att fler och fler nu håller sig hemma på kvällarna.

– Just för att de inte tycker om att gå eller cykla där det är för mörkt. Man vet inte vad man stöter på helt enkelt. Jag ser verkligen inte fram emot de kommande månaderna.

Drygt fyra kilometer från stadskärnan ligger villaområdet Lerberget.

Vägen dit trafikeras av länsväg 111, som är påtagligt upplyst jämfört med småvägarna runtomkring, då det är Trafikverket och inte kommunen som ansvarar för belysningen.

På en av gatorna i Lerberget bor Sandra Boström, 35, med sin familj. Bara ett stenkast från kedjehuset ligger en gång- och cykelbana som familjen tidigare flitigt använde.

Men inte längre.

– Vi har fyra barn och överlag är det mycket barn här som är ute och cyklar. Samtidigt är här en del trafik med och trots att de har reflexer på sig så kan saker hända snabbt.

Sandra Boström, 35, vågar nästan inte gå ut om kvällarna längre.

Tar bilen istället

Sandra berättar att hon tidigare känt sig trygg med att låta barnen cykla hem från sporthallen som ligger fem minuter från hemmet. Men det är inte aktuellt längre.

– I stället åker vi och hämtar dem med bilen, eftersom att vi själva knappt ser något heller. Det känns jätteonödigt när vi bor så nära, säger Sandra och tillägger att hon knappt själv vågar gå ut om kvällarna längre.

– Så fort det blir mörkt så blir det väldigt mörkt. Framför allt i gränderna. Där blir det helt svart. Jag är dessutom väldigt mörkrädd av mig så jag går helst inte ut när det är så här mörkt. Förut gick jag alltid ut med hunden på kvällarna, men jag drar mig för det nu. I stället tidigarelägger vi kvällspromenaden och sista kissen tar vi i trädgården.

Även grannar i området som Sandra talat med, upplever att det mörkare än tidigare.

– Många tycker att det är obehagligt och man är rädd att man ska köra på någon eller själv bli påkörd. Min mamma jobbar natt och hon skulle cykla hem häromkvällen och då cyklade hon vid en kurva där det var helt nedsläckt och då höll hon på att köra på en dam med en hund. Man ser heller inte om det ligger något på vägen.

Var tredje gatlykta i Höganäs är släckt.

”Tidsfråga innan det händer något”

Trots att familjens rörelsemönster påverkats av kommunens beslut, så har Sandra förståelse för att man behövt agera, men menar att det hade kunnat göras annorlunda.

– Jag tycker att de borde ha sparat in där det inte gör lika stor skada. Detta handlar trots allt om folks trygghet när man valt att släcka ned där folk är och det tycker jag inte är rätt. Vi försöker själva bidra så gott vi kan och släcka ned hemma, men när det handlar om att spara in på människors trygghet, och framförallt barns, så blir det fel.

– Detta är ett tryggt bostadsområde, men inte när det blir så här mörkt. Det är klart att jag tänker på vad som skulle kunna hända mig eller mina barn när vi går här ensamma och det är jättemörkt. Man vill ju inte bli utsatt för något.

Dessutom oroar hon sig för hur det ska bli de kommande vintermånaderna.

– Jag känner att det bara är en tidsfråga innan det händer något. Och dessutom kommer det bli halt och snö framöver, samtidigt som det då är extra mörkt. Att människor riskerar att skada sig och det blir olyckor, vad kostar inte det samhället?

Följ ämnen i artikeln