Kronfågels vd: ”Så här ska det inte se ut”

”Djurvälfärd är det viktigaste vi arbetar med”

Publicerad 2022-11-10

Kronfågels vd Fredrik Strømmen säger att han reagerar starkt på bilderna inifrån en av företagets gårdar.

På filmerna, som Aftonbladets granskande program 200 sekunder visar, syns kycklingar som inte kan gå och och kycklingar med inflammerade bakdelar.

– Det här är verkligen inga trevliga bilder. Sjuka och döda djur. Det är ingenting jag vill se och jag förstår att de väcker känslor. Så här ska det inte se ut.

– Vi vet att de här bilderna kommer från en gård där vi har känt till att det varit problem. Det här är en enskild flock med utmaningar, det här är ingenting vi ser normalt.

Så det är bara just den här flocken, som någon har fotograferat, som har problem?

– Dödlighet och sjukdom kan förekomma i en kycklingflock och då blir de sjuka djuren utsorterade. Normalt ser man inte sådana bilder som vi ser här. Det här väcker känslor även hos mig. Det här är inte bra.

Ni har aldrig sett de här problemen före det här tillfället eller efter? Ni känner igen detta?

– Naturligt dödlighet och sjukdom förekommer. Från tid till annan har vi utmaningar i vissa kullar.

Kronfågels vd Fredrik Strømmen.

Vilket ansvar har ni för att fåglarna ska må bra?

– Vi har definitivt ett ansvar för att hela värdekedjan fungerar, i samspel med Länsstyrelsen och Svensk Fågel.

– Den här flocken hade utmaningar. Uppfödaren är duktig. Han hade tillsyn av Länsstyrelsen sist nu i juni och då fann man att han är en väldigt bra uppfödare. Han fick en utmaning med en flock. Den här flocken är inte representativ för hur det ser ut i resten av våra hus.

På er hemsida står det att god djurvälfärd är en självklarhet och att ni har väldigt höga krav. Vad tänker du om det, det blir ju en stor kontrast när man ser de här bilderna?

– Det som står på hemsidan står jag för. Djurvälfärd är det allra viktigaste fokus hos oss. Den här flocken hade betydande utmaningar. Vår uppfödare gjorde allt det rätta med extra tillsyn och dialog med veterinär. Han gjorde allt för att den här flocken skulle ha det så bra som möjligt när det var utmaningar, hög dödlighet och sjukdom i flocken.

Vi har visat de här bilderna för en veterinär. Han säger att de här skadorna uppkommer inte på en dag utan det tar många dagar, ibland veckor. Varför har man inte agerat tidigare om man ställer så höga krav?

Uppfödaren är duktig. Han ser till djuren flera gånger om dagen och reagerar omedelbart när något händer och följer upp det tillsammans med de som är i huset och tar ut de sjuka och döda. Ja, det uppstår inte på en dag, men här handlar det om att hantera flocken på bästa möjliga sätt när det är utmaningar i en flock.

”Jag förstår mycket väl att konsumenterna reagerar när de blir visade sådana här bilder” säger Fredrik Strømmen.

Ni har bilder på er hemsida som visar små söta gula kycklingar. Det är en stor kontrast mot bilderna som vi har tagit del av.

– Vi vill visa bilder på kyckling genom hela livstiden och vara transparenta med det. Vi kan visa i mitten på uppfödningen och på slutet också. Jag ser din poäng, men djurvälfärd är det viktigaste vi arbetar med och det tar vi på högsta allvar.

Kan du förstå att konsumenterna känner sig grundlurade. De tror ju att kycklingarna ser ut som i er marknadsföring?

– Jag blir upprörd själv, det är inga trevliga bilder att se, det ska inte se ut så. Men det här handlar om en flock. Om man ser i alla andra flockar, eller i många andra flockar, så ser det bra ut. Jag förstår mycket väl att konsumenterna reagerar när de blir visade sådana här bilder. Om man tror att det brukar se ut så här så blir det en felaktig bild.

Konsumenterna förväntar ju sig när de köper en kyckling från Kronfågel att den ska ha växt upp under bra förhållanden. Vad vill du säga till konsumenterna?

– Alla flockar som kommer till oss kontrolleras av Livsmedelsverkets veterinär för att säkerställs att fåglarna har haft det bra. Och naturligtvis har vi också kontroller ute på gårdarna genom Länsstyrelsen och Svensk fågels djurvälfärdsprogram och våra egna resurser, veterinärer och dylikt. Jag känner mig väldigt trygg och säker på att kyckling från oss har haft det bra. Enskilda flockar har utmaningar, men det är väldigt få.

Kycklingarna avlas fram för att bli större och större på kort tid innan de slaktas. Hur sunt är det?

– All fokus med aveln är djurvälfärd. De kycklingar vi använder i dag är väldigt bra i förhållande till djurvälfärd. Som vi arbetar med kyckling och djurvälfärdsprogrammet från Svensk Fågel så fungerar det väldigt bra, säger Fredrik Strømmen.


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!