Blinken lovar stöd efter gasläckan

TT-Ritzau

Publicerad 2022-09-28

USA:s utrikesminister Antony Blinken lovar amerikanskt stöd med anledning av gasläckaget i Östersjön.

Både Danmarks och Sveriges statsministrar säger att det troligen rör sig om sabotage.

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod talade i telefon med sin amerikanske motsvarighet Antony Blinken på tisdagskvällen, rapporterar Ritzau. Läckagen från de ryska gasledningarna i Östersjön avhandlades under samtalet.

– Jag informerade om den allvarliga situationen, med explosioner vid Nord Stream 1 och 2. Och att vi ser dem som en medveten handling, säger Kofod.

Enligt den danske utrikesministern lovar Blinken amerikanskt stöd – till Danmark, Europa och Europas energisäkerhet.

– Explosionerna inträffade på internationellt vatten, så det är något som är berör oss alla. Vi har ett nära samarbete med alla våra allierade, säger Kofod.

Plötsligt tryckfall

Läckagen förekommer på tre ställen. Läckaget på Nord Stream 2 upptäcktes på måndagseftermiddagen efter ett plötsligt tryckfall i ledningen, som är dragen från Ryssland till Tysklands norra kust. Även Nord Stream 1, med ungefär samma sträckning, rapporterade tryckfall.

Ett av läckagen har enligt svenska regeringen skett i svensk ekonomisk zon och två i dansk ekonomisk zon, nordöst om Bornholm.

Svenska, danska och norska institut som övervakar seismologisk aktivitet meddelande under tisdagen att man registrerat två kraftiga undervattensexplosioner i området vid läckagen, som även överensstämmer i tid för då läckorna upptäcktes.

Troligt sabotage

Både Sveriges och Danmarks statsministrar sade under tisdagen att man misstänker sabotage.

– Informationsläget är långt ifrån fullständigt, men vi ser allvarligt på det inträffade. Detonationer har inträffat och det rör sig troligtvis om sabotage, sade Magdalena Andersson (S) vid en pressträff på regeringskansliet i Stockholm på tisdagskvällen.

– Det är myndigheternas bestämda åsikt att det var en medveten handling och att ingen olycka ligger bakom, sade Danmarks Mette Frederiksen (S) vid en pressträff i Köpenhamn.

Bolagen som äger ledningarna inväntar pågående utredning innan de uttalar sig närmare.

Bubblar på ytan

Kustbevakningen övervakar läckan med flyg och fartyg. Utsläppet syns på havsytan, bubblandes i en cirkel på cirka 900 meter i diameter.

– Just nu går det inte att begränsa eller bekämpa gasen. Den löses upp relativt snabbt i både luft och vatten, säger Malin Roth, operatör hos Kustbevakningens ledningscentral, vid 18-tiden på tisdagen.

Danska stridspiloter som gått upp för att rekognosera rapporterar att ”havet bubblar”, enligt Jyllandsposten. Danska regeringen varnar för lokal miljöpåverkan i området kring Bornholm, men det råder ingen direkt fara för invånarna på ön.