Ulf, 52, misshandlades till döds på öppen gata: ”En otrolig kämpe”

Uppdaterad 2023-03-20 | Publicerad 2022-09-26

Med sin cowboyhatt, sitt hockeyintresse och sina kramar var Ulf Sandberg en älskad profil i Oskarshamn.

I fredags kväll blev han misshandlad till döds på väg hem från en restaurang.

– Det är bara som en dimma allting. Man fattar ju inte hur någon kan göra detta mot honom, säger Per Sandberg, Ulfs bror.


 Kim Halvorsen mördade Ulf, 52 – döms till livstids fängelse


– Min bror var en kämpe.

Det är de första orden som kommer till Per Sandberg när han samlar sig för att beskriva Ulf.

– Han var ju annorlunda av vissa orsaker, men i grund och botten en väldigt social, omtänksam och snäll människa, som hade en härlig glimt och en härlig spjuveraktighet. Nära till skratt och nära till kramar.

PLUS: 27-åring häktad för mordet på Ulf, 52 – var redan dömd till fängelse

Fram till 17-årsdagen levde Ulf Sandberg som vilken ungdom som helst. Han spelade fotboll, åkte skidor, var med i scouterna och spelade fiol. Men 1987 fick han en hjärntumör. När den opererats bort hade han fått försämrad motorik, hörsel och balans. Han fick också en ansiktsförlamning som förändrade utseendet.

– Han blev förändrad som fysisk människa, men inte inombords. I samhället vi lever i tolkas man ju ofta efter hur man ser ut. Det som varit hans styrka är att han aldrig försökt gömma sig eller på något sätt skämts för den han är, utan han har stått upp och fortsatt leva.

– Därför har han varit en otrolig kämpe, säger Per Sandberg.

Ulf och systern Karin på bild från barndomen.

I fredags kväll var 52-årige Ulf Sandberg ute på puben Munthes i Oskarshamn. Han gick ofta ut på fredagskvällar för att äta en bit och träffa folk på stan.

– Flera människor hejade på honom så sent som kvart i nio. Sedan gick han hemåt.

Utanför restaurangen Pinchos blir Ulf påhoppad av två män som misshandlar honom, bland annat med kniv.

– 21.15 ringer det på min telefon. En förtvivlad vän säger att hans bror försökt stoppa några som håller på att misshandla Ulf. De hade gett sig på honom också, så de blev tvungna att hoppa in i bilen. Då hade de slagit på bilen, säger Per Sandberg.

Ulf Sandberg i sin karaktäristiska cowboyhatt, här med systern Karin.

Per och hans son åker till platsen. Omgiven av fyra ambulanspersonal ligger Ulf, utan tröja, och får hjärtmassage. Han förs till sjukhuset i Kalmar, och för Per och familjen följer några timmars ovisshet. Även om Per inte hade mycket till hopp.

– Vid 00.30 tänker jag att vi får försöka gå och lägga oss i alla fall. Precis då kommer polisen och berättar det som vi redan visste.

Per kan inte undgå att fundera på hur rädd Ulf måste ha varit. Samtidigt som han känner en enorm ilska över att man ger sig på, och dödar, en så försvarslös person som Ulf var.

– Det så lågt, så fruktansvärt. De är såna jäkla veklingar att man blir beklämd. Det är som att ge sig på ett barn. Inte att han var som ett barn i psyket eller tanken, men eftersom han inte kan försvara sig.

Två män greps och anhölls samma natt, misstänkta för mord. De är 27 och 30 år gamla, har polisen uppgett. På måndagen häktades de misstänkta för mord.

Männen, som nekar till brott, är kända av polisen sedan tidigare. För Barometern har åklagaren beskrivit detta som ”ett överfall på öppen gata”.

– I nuläget framstår det som så för mig. Sen får utredningen visa om det handlar om något annat, säger kammaråklagare Linda Caneus till Aftonbladet.

Engagemanget i Oskarshamn har varit enormt efter Ulfs död.

Per Sandberg gick tidigt ut i sociala medier och berättade om vad som hänt. Hans Facebook-sida svämmas över av människor som har fina minnen från Ulf. De har sjungit Jon Bon Jovi på karaoke, haft musikkvällar i kyrkan och talats vid under Ulfs dagliga runda på stan. Ulf beskrivs som snällheten personifierad.

– Han var vaktmästare på Oskarsgymnasiet i ganska många år, och det är många elever och lärare som hört av sig därifrån. Men skadorna han haft har gjort att han blivit tröttare och tröttare med åren, och de senaste 10-15 åren har han levt på sjukpension.

Ulf började spela fiol som 9-åring, och fortsatte hela livet. Här kort efter operationen.

Ulf Sandberg följde IK Oskarshamn, som sedan 2019 huserar i hockeyns högstaliga SHL. Intresset delade han minst sagt med sin bror, som till vardags jobbar med kärnbränslehantering men om hockeykvällarna är klackledare. På grund av sin dåliga balans stod Ulf inte i själva klacken, men alltid tätt intill.

– Han och jag har ju varit på mycket bortaresor tillsammans, det var en viktig del av hans liv. Och det har varit ett otroligt engagemang från hockeyn. Både ordföranden och vice klubbchefen har ringt oss och förhoppningsvis kommer de ordna något på torsdag när vi möter Frölunda hemma. Jag hoppas att vi kan visa tillsammans att det här accepterar vi inte, säger Per Sandberg.

Per Sandberg har varit engagerad i hockeyn sedan 1995. Så pass engagerad att han inte samlat på sig så många bilder, ursäktar han sig. Men här en bild från stammishaket Ninos där bröderna sågs inför varje match.

Ulf brukade ofta vara hemma och äta lunch hos sin mamma, som är bedrövad över att sonen ryckts bort. En sorg som familjen delar med hela Oskarshamn.

– Det känns som att han blivit som en ambassadör för de som känner sig lite annorlunda. Det är så många utav dem som har skrivit om sina rädslor. Det är ju det också, man vill inte gå runt och vara rädd en fredagskväll i Oskarshamn. När är man säker då? Rättvisan är otroligt viktig i det här, men polisen gör nog allt vad de kan.

Ett av familjens sista fina minnen av Ulf var födelsedagsfirandet när Pers son nyligen fyllde 20 år.

– Ulf brukade alltid komma och ge någon liten slant i present. Men nu hade han köpt en liten buddhastaty som satt i en yogaställning. Han tyckte det var något som hjälpte honom. Den var så otroligt fin och grabben blev också väldigt glad för den. Det är skönt också att ha lite såna här ljusa grejer att ta med sig, men just nu är det väldigt mörkt.

Ulf Sandberg lämnar efter sig en familj och en stad i sorg.

Följ ämnen i artikeln