Kraftiga översvämningar i Nya Zeeland

Publicerad 2023-01-27

Nya Zeeland har drabbats av kraftiga översvämningar efter ett åskoväder.

I delar av Auckland väntas en hel sommars nederbörd på bara en dag.

– Vi måste få stopp på regnet, säger stadens borgmästare Wayne Brown.

Norra Nya Zeeland har drabbats av ett kraftigt åskoväder som orsakat stora översvämningar. Stormvarningar har utfärdats i Northland, Auckland, Coromandel Peninsula och västra Bay of Plenty.

Människor uppmanas att evakuera och strömmen har gått i tusentals hushåll. Ovädret har också tvingat landningsbanan att stänga på flygplatsen i Auckland.

Delar av kollektivtrafiken har ställts in och människor uppmanas att kontrollera om vänner och grannar mår bra. Räddningstjänst ska hittills ha tagit emot hundratals samtal från människor som behövt hjälp, och på vissa håll har bostäder svepts iväg med de kraftiga vattenmassorna.

På de platser där översvämningarna är som värst visar bilder hur vattnet räcker upp till midjan på människor som försöker söka skydd.

– Vi måste få stopp på regnet, det är vårt största problem nu, säger Aucklands borgmästare Wayne Brown till RNZ.

Strandade fans vid Elton John-konsert

I Auckland har en Elton John-konsert som skulle hållas utomhus också ställts in på grund av översvämningarna och det kraftiga regnet.

”Det är alldeles för farligt”, skriver arrangörerna på Twitter.

De besökare som, trots vädret, tagit sig till arenan väntar nu på att evakueras.

”Våra team försöker få tag i bussar för att hjälpa folk att komma hem igen så snart som möjligt. Vi ber om ert tålamod under tiden som vårt team jobbar med att ta er i säkerhet”, uppger arrangörerna också.

Hela sommarens nederbörd på en dag

Nästan 80 procent av hela sommarens normala nederbörd har fallit under de senaste 15 timmarna i delar av Auckland.

”Auckland, Kumeu har observetat 79 procent av sin normala sommarnederbörd på bara 15 timmar i dag. I Albany, North Shore har man registrerat 75 procent av hela sommarens normala nederbörd”, skriver väderinstitutet Niwa på Twitter.

”Det är möjligt att delar av Auckland kommer få en hel sommars regn på bara en dag”.