IAEA: Bara meter från kärnkraftsolycka i Zaporizjzja

Publicerad 2022-11-21

Hårda strider orsakade kraftiga explosioner vid kärnkraftverket i Zaporizjzja under helgen.

Katastrofen var nära, uppger Mariano Grossi, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA.

– Vi talar om meter, inte kilometer.

Robotar och raketer viner över kärnkraftverket i regionen Zaporizjzja vid frontlinjen i södra Ukraina. Anläggningen ligger på den södra sidan om floden Dnepr och är ockuperad av Ryssland. På andra sidan, norr om floden, har Ukraina kontrollen. Under helgen har rapporter kommit om ett dussintal kraftiga explosioner vid kärnkraftverket.

PLUS: Putins regim på väg att kollapsa

Beskjutningen har bland annat skadat en byggnad där radioaktivt avfall förvaras och en ledning till en av kärnkraftverkets reaktorer.

Det uppger personal på plats för experter hos Internationella atomenergiorganet, IAEA.

– Trots att det inte var någon direkt påverkan på grundläggande kärnsäkerhet eller säkerhetssystem så kom bombningarna farligt nära. Vi pratar om meter, inte kilometer, säger Mariano Grossi, chef för FN-organet i ett uttalande.

– Vem som än står bakom så måste det upphöra omedelbart. Ni leker med elden, säger Grossi till BBC.

Mariano Grossi.

”Vi hade tur”

IAEA har upprepade gånger vädjat om att upprätta en skyddszon runt kärnkraftverket som ligger i staden Enerhodar. Den särskilda grupp med IAEA-inspektörer i Zaporizjzja kommer att undersöka kärnkraftverket efter den senaste dagarnas händelser.

– Ännu en gång hade vi tur att en potentiellt allvarlig kärnkraftsolycka inte inträffade. Nästa gång kanske vi inte har samma tur, säger IAEA-chefen Mariano Grossi.

Från ukrainskt håll rapporteras om att staden Nikopol, belägen på den norra sidan av Dnepr, beskjutits mycket hårt under natten till måndag. Ryssland lägger, sin vana trogen, all skuld på Ukraina.

”Det är uppenbart att Kiev ser en kärnkraftsolycka som acceptabel” påstår Alexey Likhachev, chef för det ryska kärnkraftsföretaget Rosatom, till den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.

Ungern vill ha rysk kärnkraft

Någon som däremot inte verkar särskilt oroad för varken kärnkraft eller Putin är den ungerske utrikesministern Peter Szijjarto. På måndagen satte han sig på ett flyg till Ryssland för att delta på kärnkraftsmässan ”Atomvår” i Sotji, skriver AP.

Regeringen i Budapest, betraktad som Vladimir Putins närmast allierade i EU, hoppas nämligen på att bygga ut landets enda kärnkraftverk med två nya reaktorer – med ryska Rosatom som byggherre. Projektet har fått skarp kritik och försenats flera gånger om.

– Inga sanktioner överhuvudtaget kan begränsa Ungerns energiförsörjning eftersom att vårt lands energistrategi bygger på att vår energimix är en exklusiv nationell kompetens, säger Peter Szijjarto enligt AP.

Hårda strider vid kärnkraftverket i Zaporizjzja.

ANNONS