Största återerövringen sedan Ryssland drevs ut ur Kiev

Uppdaterad 2022-09-11 | Publicerad 2022-09-10

Ryssland trycks tillbaka i östra Ukraina.

Ukrainska styrkor vinner mark och har återtagit den viktiga staden Kupjansk.

Det är den största återerövringen sedan Ryssland drevs ut ur Kiev.

Efter lång tid av defensiv krigsföring har Ukraina växlat om till motoffensiv. Ukrainska styrkor sätter press på Ryssland i både öster och söder. Det ser ut att ge resultat.

I går meddelades att 30 bosättningar återerövrats i regionen Charkiv – samtidigt som Ryssland kallar in militär förstärkning för att stoppa blödningen.

I dag uppger den ukrainska militären att staden Kupjansk har återerövrats. På den tidiga morgonen rullade ukrainska stridvagnar in i staden. På sociala medier sprids bilder på soldater som poserar med den ukrainska flaggan.

Flera pro-ryska kanaler på Telegram har uppgett att halva staden är under ukrainsk kontroll, enligt BBC Russia.

Erövringen av Kupjansk har stor strategisk betydelse. Här möts flera järnvägslinjer som förbinder Ryssland med ockuperade områden i Luhansk och Donetsk. Kupjansk har varit ett viktigt transportnav för det ryska krigsmaskineriet, enligt tankesmedjan ISW.

Ryska förstärkningar på väg mot Charkiv.

Två städer återerövrade

Den ukrainska motoffensiven i regionen Charkiv har i en smal front avancerat omkring fem mil in i tidigare ryskkontrollerade områden, enligt den brittiska militären.

Det är den största framryckningen sedan Ryssland drevs ut ur Kiev i april, skriver New York Times.

På lördagseftermiddagen meddelade det ryska försvarsdepartementet att militärförband från Balakleja och Izjum kommer att omgrupperas till regionen Donetsk. Izjum har fungerat som ett centrum för de ryska stridsförbanden i regionen.

Före beskedet hade pro-ryska kanaler redan spridit uppgifter om att ryska styrkor lämnat staden, skriver The Guardian.

Flera bedömare menar att den kraftiga ukrainska offensiven tagit Ryssland på sängen. Bland ryssvänliga militärbloggare pyr öppet missnöje.

”Vi måste vara ärliga, ukrainska ledningen har överlistat oss här” skriver Juryj Podoljaka enligt New York Times.

Motgångarna nämns nu också i ryska statskontrollerade medier.

För den ukrainska motoffensiven i östra Ukraina kan Lyman vara nästa mål. Obekräftade uppgifter gör gällande att ryska styrkor retirerar från staden.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.