Stort bokningsstrul inför påsk – SJ:s kritik mot Trafikverket

Publicerad 2023-02-28

Med bara fem veckor kvar till påsk går det fortfarande inte att köpa SJ-biljetter på flera sträckor.

Det gäller både mellan storstäder och mot fjällen – och SJ är kritiska mot Trafikverkets planering.

– Så här ska det inte vara, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

Mellan skärtorsdagen och annandag påsk är flera banarbeten inplanerade på tågbanor runt om i landet.

– Det är ett stort antal avgångar kring påsk som inte går att boka, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ

Sträckor som berörs är bland annat Göteborg – Stockholm, Göteborg – Malmö och resor från Göteborg upp till Jämtlandsfjällen.

– Det är väldigt många som är frustrerade och bara vill kunna boka sina biljetter, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

Miss i planeringen

Anledningen till att SJ inte kan släppa sina biljetter är att planeringen för de olika banarbetena inte kommit in i tid.

Det kan dröja ett tag innan en del biljetter till påsk blir bokningsbara.

– Banarbeten ligger på Trafikverkets planering. Det är jättefrustrerande för oss och resenärerna, det har hänt flera gånger förr. Påsken kryper allt närmare och vi ska egentligen få besked om deras planering senast 13 veckor innan, och vi är helt beroende av att den är klar i tid, säger Martina Nord.

Samtidigt påverkas inte bara de sträckor som arbetena sker på. Martina Nord menar att den sena planeringen indirekt påverkar hela systemet, då många vill boka resor med olika anslutningar.

– Vi har full förståelse för att resenärer är frustrerade, för så här ska det inte vara, säger Martina Nord.

För resenärer som vill boka sina biljetter finns det inget annat att göra än att vänta.

Kan ta tid innan biljetterna släpps

Bengt Olsson är presschef på Trafikverket och menar att det finns flera faktorer bakom den försenade planeringen. Dels har det varit brist på tid, dels ska ett nytt planeringssystem implementeras. När de kan lämna över planeringen till SJ, så att biljetterna kan komma ut till försäljning vet han inte exakt.

– Vi lämnar över färdigplanerade sträckor varje vecka, förhoppningen är att vi inom någon vecka ska vara helt klara, men jag har ingen exakt deadline just nu, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

När planeringen väl kan lämnas över till SJ kommer biljetterna dock inte att kunna släppas direkt. SJ meddelar att de då måste planera alla scheman, både för personal och fordon. Det kommer också att ta några dagar.

Detta är ju planerade banarbeten, varför lägger ni dem över påsk?

– Därför att det åker färre människor över påsk än en vanlig arbetsdag, säger Bengt Olsson.

Nu är det snart bara fem veckor till påsk, planeringen ska ju vara klar senast 13 veckor innan?

– Ja vi jobbar fokuserat på påskveckan nu. Under året är tanken att kunna jobba mer mot de 18 veckor som vi ska ha i framförhållning kring underhållsarbeten, säger Bengt Olsson.

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket hoppas att de kan lämna över planeringen till SJ inom någon vecka.

Varför har det dröjt så?

– Det är flera saker, sprickor i spåren behövde bytas ut på ett antal mil, vilket försköt allt som hade med planering att göra. Den andra orsaken är att vi har ett nytt planeringssystem, som inte riktigt höll den prestandan vi beställt. Det kombinerat gör att vi släpar efter, säger Bengt Olsson.

Hur ser ni på kritiken från SJ?

– Det är klart att om SJ tågplanen senare att det påverkar hur de kan lägga ut sina resor, men vi försöker få klart planen så fort vi bara kan, säger Bengt Olsson.

Följ ämnen i artikeln