Fyndiq.se sålde skyddsmasker med falska intyg

Företagets vd: En extrem efterfrågan på produkterna

Publicerad 2020-05-16

Populära e-handelssajten Fyndiq säljer andningsskydd med falska intyg.

Flera produkter saluförs med fejkade certifikat som EU-kommissionen varnat för.

– Det kan få människor att känna sig säkra fastän de inte är det, säger Eddy Aleite, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

Eddy Aleite, sakkunnig Arbetsmiljöverket, granskar produkterna från Fyndiq.se.

Näthandelsbolagen täljer guld under coronakrisen. I kölvattnet av virusrädslan har en ny, lukrativ marknad öppnat sig: Personlig skyddsutrustning. En flod av nya handlare och produkter har nyligen dykt upp på näthandelssajter. En av de handelsplatser som förmedlar skyddsutrustning är Fyndiq.se. Företaget säljer flera olika produkter, allt från munskydd till andningsskydd. Flera av dessa saluförs med certifikat som ska intyga att varorna genomgått de kontroller som EU-reglerna kräver. Problemet: Flera av dokumenten är förfalskade.

– Av vad jag kan se i underlaget så skulle jag säga att ingen av dessa produkter får tillhandahållas, säger Eddy Aleite, expert på Arbetsmiljöverket.

Krävs ackreditering

Enligt EU:s förordning om personlig skyddsutrustning ska alla andningsskydd kontrolleras av särskilt ackrediterade organ innan de släpps på marknaden. De ska också CE-märkas samt märkas med kontrollorganets fyrasiffriga ID-nummer. Vissa undantag från CE-märkningskravet kan göras, men då krävs särskilt tillstånd från Arbetsmiljöverket. Ingen av de produkter Aftonbladet undersökt har korrekt dokumentation. Det innebär att många kunder köpt skyddsutrustning som inte uppfyller de lagstagade kraven.

– Det kan ju innebära att människor tror att de är säkra fast de inte är det, och kanske omedvetet utsätter sig för risker, säger Eddy Aleite.

”Är jätteöppna”

Fyndiq.se:s vd, Fredrik Norberg, ursäktar de falska intygen med att det är svårt att kontrollera alla handlare.

– Vi är jätteöppna för att åtgärda det som är fel. Vi tar det här på största allvar. Vad som är kraven hos oss är att alla måste göra en manuell ansökan och vi granskar alla produkter som ska säljas som munskydd hos oss.

– Det är en extrem efterfrågan på den här typen av produkter och det gör ju att det finns folk som passar på och som vill tjäna snabba pengar på detta. Man får ju verkligen vara på tårna här nu.

Ni har sålt rätt mycket av de här produkterna?

– Nja, vi har 800 handlare och många av de här handlarna har sina leverantörer. Många av dem är från Kina. Och nu helt plötsligt så har det blivit en stor efterfrågan på detta. Men det här är ju fortfarande en mycket liten del av vår omsättning.

Vad ska ni göra med produkterna som ni sålt?

– Vi får ju se över vilka produkter som inte är okej, och där finns det väldigt få experter, har vi upptäckt. Inte ens myndigheterna har ju helt koll. Men vi kommer att be Arbetsmiljöverket om guidning för att säkerställa att få bort de produkter som inte är korrekta. Då pausar vi all försäljning av de här produkterna.

Kommer ni att återkalla de skydden?

– Ja, de som är konstaterade felaktiga måste vi leta upp. Och vi måste ersätta konsumenterna.

Fotnot: sedan intervjun gjordes har Fyndiq.se gjort ändringar bland produkterna på sin hemsida.

Arbetsmiljöverkets expert om produkterna:

Den ena produkten har ett certifikat som visserligen är utfärdat av ett anmält organ (Ente Certificazione Macchine srl, Notified Body n° 1282), men som inte är ackrediterad för att utfärda certifikat för personlig skyddsutrustning.

Köparen får intrycket att produkten genomgått ett bedömningsförfarande och godkänts av et anmält organ. Detta är inte troligt, för då hade man kunna uppvisa ett korrekt så kallat EU-typkontrollintyg.

Den andra produkten har även den ett certifikat som är utfärdat av ett icke ackrediterat laboratorium. Också i detta fall hänvisar certifikatet till EN standard 149, vilket innebär att det rör sig om ett andningsskydd. Av bilderna framgår dock tydligt att det inte är ett andningsskydd utan ett munskydd.

Munskydd omfattas inte av PPE-förordningen utan är en medicinteknisk produkt. Här ska Medical device direktivet tillämpas. Det är Läkemedelsverket som har marknadskontrollansvar för MDD.

Den sortens munskydd kan inte fungera som ett andningsskydd. Köparen kan förledas att tro att man är skyddad och därmed utsätta sig för större risker än om hen inte bar skyddet.