Nya ballonger norrut från avhoppare i Sydkorea

TT-AFP

Publicerad 2020-06-23

En ballong med bilder på Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, tidigare diktatorn Kim Il-Sung och Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong. Bilden är tagen i sydkoreanska Hongcheon. Enligt en sydkoreansk aktivist har hundratusentals flygblad skickats över gränsen mot Nordkorea under natten mot tisdagen.

Ballonger med flygblad har än en gång sänts från Sydkorea över gränsen till Nordkorea, meddelar en aktivistgrupp som leds av nordkoreanska avhoppare.

De nya Pyongyang-kritiska försändelserna väntas orsaka starka reaktioner i Nordkorea, som anser att flygbladen förolämpar ledarskapets värdighet.

Myndigheterna i Sydkorea har försökt sätta stopp för kampanjerna men enligt aktivistgruppen sändes ändå 20 ballonger upp nära gränsstaden Paju sent på måndagskvällen. Förutom en halv miljon flygblad skickades även 100 USB-stickor som till exempel kan innehålla sydkoreansk film och musik, och 2 000 endollarssedlar som ska göra att människor plockar upp försändelsen.

Nordkorea meddelade nyligen att landet som hämnd producerat 12 miljoner flygblad som ska skickas söderut med 3 000 ballonger.

Spänningen mellan länderna har ökat den senaste tiden, då Pyongyang bland annat har hotat med att förstärka sin militära närvaro i och kring den demilitariserade zonen på gränsen.

Följ ämnen i artikeln