Tegnells markering mot grannländerna

”Ligger nu på en högre nivå än Sverige”

Uppdaterad 2020-06-26 | Publicerad 2020-06-25

Sverige har fått kritik efter det stigande dödstalet och för sitt sätt att hantera den rådande coronapandemin.

Men under torsdagens presskonferens pekar statsepidemilogen Anders Tegnell på en kurva över resandet, där Sveriges utveckling också skiljer sig från våra grannländer – på ett annat sätt.

– I de andra nordiska länderna reser man mer än i Sverige i dag, en viss illustration till att den svenska strategin är hållbar, säger Tegnell.

Världshälsoorganisationens (WHO) regionala chef för Europa, Hans Kluge, säger vid en pressträff att Europa sett ökningar av covid-19-fall sedan länderna började lätta på restriktionerna.

– I förra veckan såg Europa en ökning av antalet fall per vecka för första gången på flera månader, säger Hans Kluge, enligt The Guardian.

Kluge pekar på att 30 länder i Europa sett en ökning av bekräftade fall och varnade för att det i elva av de länderna kan leda till att sjukvårdssystemen överbelastas.

Exakt vilka länder det handlar om vill han inte gå in på.

De allvarliga fallen i Sverige minskar

Samtidigt meddelar Anders Tegnell under torsdagens presskonferens att man kan se att de allvarliga fallen i Sverige fortsätter att minska.

Men i samband med att fler personer testas fortsätter man att fånga upp fler lindriga fall.

– Det här speglar sig tydligt i att antalet som läggs in på intensivvårdsavdelning ligger på en låg nivå med bara enstaka fall varje dag. Det är en pressad situation efter lång period av ansträngning men vi ligger fortfarande på bra nivåer, säger Anders Tegnell.

”Den svenska strategin är hållbar”, säger Anders Tegnell.

Torsdagens siffror visar 21 nya dödsfall och totalt har 5 230 personer bekräftade med covid-19 avlidit i Sverige.

– Antalet avlidna är på en hög samlad nivå, men nu på en nivå där vi inte har en högre överdödlighet i Sverige. Andelen som dör i covid-19 blir allt färre. Vi kan önska att det går fortare men det är på väg åt rätt håll, säger Tegnell.

Tegnell: Sverige kvar på ungefär samma nivå

Resorna i landet ökar nu när vi närmar oss sommaren. Men enligt statistiken kan man se att vi i Sverige fortfarande reser betydligt mindre än vad vi brukar.

– Som ett exempel kan man se att resor från Stockholm till Gotland har minskat med en tredjedel, säger Anders Tegnell.

Han menar att det på så sätt tydliggörs att Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs.

Tittar man på utvecklingen i de nordiska länderna menar Tegnell att man kan se hur Sveriges rekommendationer är hållbara över längre tid.

Länderna gick vid olika tillfällen ut med ett krav på att sluta resa.

– Alla länderna minskade sitt resande. Sverige gick inte ner lika mycket som de andra nordiska länderna, men vi ligger kvar på ungefär samma nivå. De andra länderna har varit nere och vänt och ligger nu på en högre nivå än Sverige. Det är en viss illustration till att den svenska strategin är hållbar, säger Anders Tegnell.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen