Ny teori om kubanska diplomatgåtan: myggmedel

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s ambassad i Kubas huvudstad Havanna. Arkivbild.
Foto: Ramon Espinosa/AP/TT
USA:s ambassad i Kubas huvudstad Havanna. Arkivbild.

NYHETER

Ännu en teori har lagts fram i mysteriet med diplomater från USA och Kanada som insjuknat under sin tjänstgöring i Kubas huvudstad Havanna.

Den här gången är det varken mikrovågsvapen eller trånande syrsor, utan vanligt insektsmedel.

Under 2017 kallades nordamerikanska diplomater hem från Kuba efter att de drabbats av yrsel och svår huvudvärk. Orsaken till besvären är okänd – allt från trånande syrsor och mikrovågsvapen till virusinfektioner har pekats ut som möjliga förklaringar. Amerikanska medier har hänvisat till källor som pekat ut Ryssland för att ligga bakom.

Upptäckt hjärnskador

Nu har ett kanadensiskt forskarlag kommit fram till att det 40-tal personer som drabbades under tidsperioden 2016-2018, inräknat diplomaternas familjemedlemmar, kan ha påverkats av nervgift som kubanska myndigheter använde för att bekämpa smittbärande myggor.

Forskarna har nämligen upptäckt hjärnskador som ger upphov till de symtom som diplomatfamiljerna vittnar om, i en del av hjärnan som är känslig för nervgift. De upptäckte även att det viktiga enzymet kolinesteras blockerades i patienternas hjärnor.

Uppföljande studie

Vissa insektsmedel fungerar genom att de hämmar kolinesteras. Under den aktuella tidsperioden 2016-2018 ökade dessutom Kuba besprutningen med insektsmedel i ett försök att stoppa spridningen av zikaviruset.

Forskarna kan dock inte svara på om den kubanska befolkningen drabbades på liknande sätt av besprutningen, eller varför inte om så ej var fallet. De planerar att genomföra en uppföljande studie tillsammans med kubanska forskare för att försöka besvara frågan.

Publicerad:

LÄS VIDARE