Kommunens coronabesked: Stanna hemma i två dagar

Publicerad 2020-03-08

I Umeå öppnar skolorna i morgon efter en veckas sportlov.

Ingen som vistats i de coronadrabbade områdena kommer då finnas på plats.

Kommunen har beslutat att de ska hålla sig hemma i minst två dagar – även om de är friska.

Umeå kommun meddelar på söndagskvällen att alla medarbetare, förskolebarn och elever som vistats i coronadrabbade områden ska stanna hemma i två dagar.

– Elever och anställda i Umeå kommun ska inte komma till skolorna, säger Jan Bergman, kommunikationsdirektör på Umeå kommun.

Enligt ett pressmeddelande är det en åtgärd de vidtar för att minska oron.

Barn som hålls hemma kommer inte drabbas av ogiltig frånvaro utan får giltig motsvarande. Anställda som blir hemma får lön.

”Beslutet har fattats av Umeå kommuns stadsdirektör Margaretha Alfredsson i samråd med berörda förvaltningschefer, däribland utbildningsdirektören” skriver kommunen i sitt pressmeddelande.

Där förtydligar kommunen också att de inte har fått information om att någon som berörs av beslutet faktiskt är smittad. Karantänbeslutet har fattats i förebyggande syfte för att skapa lugn.

”inte minst hos medarbetare och elever som inte har befunnits sig i dessa områden och under måndag går till sina arbetsplatser och skolor” skriver kommunen.

Jan Bergman säger att de har märkt av att frågan väckt en del oro hos vårdnadshavare till skolbarn och anställda inom skolområdet.

– Då har vi tänkt som så att vi ber dem som varit i de utpekade riskområdena att hålla sig hemma måndag och tisdag så får vi kolla upp läget och återkomma med mer information, säger han.

– Framförallt handlar det om att skapa lugn.

Anställda som varit på resa under sportlovet i de berörda områdena i Italien, Iran, Sydkorea eller Kina ska kontakta sin närmaste chef. Skolelever och förskolebarn ska kontakta respektive skolas rektor.

Folkhälsomyndighetens råd är och har under hela coronautbrottet varit att barn som är friska ska gå till skolan. Förra helgen ändrade de dock några formuleringar i sina råd till just skolor.

”De flesta elever som går i grundskolan och motsvarande, har skolplikt och förväntas därför vara i skolan. Ett giltigt skäl för att inte gå till skolan är om en elev har blivit sjuk eller om eleven (t.ex. via smittspårning) bedömts vara i riskzonen för smitta efter kontakt med en infekterad individ och därför fått instruktion om hemkarantän”.

Vidare skriver de i den uppdaterade informationsbrouschyren till skolor och förskolor att:

”Det är huvudmannen, det vill säga kommunen för kommunala skolor och styrelsen för fristående skolor, som har arbetsgivar- och arbetsmiljöansvar för skolorna”.

Har ni haft någon kontakt med Folkhälsomyndigheten inför det här beslutet?

– Inte konkret kring detta beslut, men däremot följer vi våra myndigheters råd i allt väsentligt, säger Jan Bergman.

Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten menar att Umeås beslut är onödigt ur smittsynpunkt.

– Jag vet inte vad de försöker vinna med det här. Vår grundläggande bedömning är att man ska fortsätta leva som vanligt fram till att man har fått symptom. De kan vara jättelindriga, ska man ha klart för sig, men då ska man stanna hemma och sedan höra av sig till hälso- och sjukvården om man inte snabbt blir bättre, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln