Hittade tusentals liter smuggelsprit – skulle säljas till unga

Tullen: Oroväckande trend

Publicerad 2020-02-12

En misstänkt skåpbil ledde Tullverket till en anonym lagerlokal i Upplands Väsby.

Där inne fanns drygt 8 000 liter smugglad alkohol – tänkt att säljas till ungdomar via sociala medier.

– Det är en oroväckande trend, säger Lina Andersson, tullkriminalchef.

I början av januari stoppade tulltjänstemän en misstänkt skåpbil som man kände igen från tidigare smuggelsammanhang. Spåren ledde dem vidare till en lagerlokal i Upplands Väsby, norr om Stockholm.

Vid en husrannsakan hittades 6 557 liter sprit, 1 170 liter vin och 451 liter öl, vilket togs i beslag av Tullverket. Totalt drygt 8 000 liter smugglad alkohol som skulle säljas till ungdomar via sociala medier.

– De förvarar alkoholen under en kort tid, hittar köpare och tömmer lagret. Försäljningen går ganska fort, säger Lina Andersson, chef för tullkriminalenheten vid Tullverkets gränsskyddsverksamhet i Stockholm.

Två män greps på plats. De står nu åtalade för grov olovlig förflyttning och grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

Lagerlokalen där Tullverket hittade stora mängder alkohol.

Skattebortfall på 1,6 miljoner kronor

Lina Andersson säger att tillslaget är av det större slaget. Den beslagtagna alkoholen motsvarar ett värde av undandragna avgifter på 1,6 miljoner kronor.

– Får du in ett antal sådana per år så är det ganska stora omsättningar vi pratar om. Då räknar vi inte in vinsten på försäljningen.

Säljs via sociala medier

Alkoholen marknadsförs via sociala medier där ungdomar kan göra sina beställningar. Den köpta alkoholen tas sedan från lagret och levereras någon annanstans.

Efter ungefär en vecka brukar lagret vara tomt.

Tror du att det finns fler smuggellager av den här typen?

– Ja, med tanke på att det är en så stor omsättning på sociala medier och att åtgången verkar vara hög så känns det rimligt att tro att det finns fler lager.

Lina Andersson säger att det är ett allvarligt problem att ungdomar köper smugglad sprit.

– I den senaste CAN-rapporten har man tittat på skolelevers alkohol- och drogvanor. Det framgår tydligt att den absolut största andelen alkohol som de dricker är smuggelsprit. Vi vet också att det köps via sociala medier.

Skattebortfallet för den beslagtagna alkoholen uppgick till 1,6 miljoner kronor.

”Oroväckande trend”

– Det är en oroväckande trend som vi måste stävja, säger Lina Andersson.

Vad kan hända om trenden fortgår?

– Dels får vi en alkoholkonsumtion som inte är nyttig. Det är minderåriga barn som inte har åldern inne att dricka alkohol. Den andra aspekten är skattebortfallet från Sveriges intäkter då alkoholen inte köps på ett lagligt sätt.