Folkhälsomyndigheten: Du smittar i ungefär fem dagar

Så länge kan du smitta andra

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

Om du drabbats av coronaviruset kan du vara sjuk i flera veckor.

Men du smittar bara i ungefär fem dagar om du har milda symtom, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Efter det har viruspartiklarna svårt att sprida sig vidare, säger avdelningschef Karin Tegmark-Wisell.

Hur smittsamt det nya coronaviruset är, och i vilket skede en drabbad kan smitta andra, är en fråga som stötts och blötts.

Kan man exempelvis smitta utan att själv känna några symtom? Och om man blivit coronakrasslig med hosta och feber, smittar man då under hela sjukdomsperioden – som ofta sträcker sig i upp till två veckor, eller ännu längre?

Enligt Folkhälsomyndigheten är svaret nej. Viruset har svårt sprida sig vidare efter de första fem sjukdomsdagarna, så vida du inte är jättesjuk.

– När man har en mild infektion ser man att nivåerna av odlingsbart virus sjunker kraftigt efter fem dagar, efter det är det i studier svårt att visa på att viruspartiklarna kan sprida sig vidare, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

Karin Tegmark Wisell.
Foto: Peter Wixtröm
Karin Tegmark Wisell.

Blir allt mer försvagat

Virus, till skillnad från bakterier, lever inte. Däremot skiljer man på aktivt eller inaktivt virus, det vill säga virusets förmåga att leda till infektion. Och den förmågan blir allt sämre ju längre tid som går.

– De första fem dagarna har man höga nivåer av viruset som också kan smitta vidare till nya människor, men efter fem dagar sjunker de nivåerna, uppger Karin Tegmark Wisell.

Hon tillägger att virusets arvsmassa kan dröja sig kvar längre hos personer, men att det kan variera beroende på andra faktorer.

Folkhälsomyndigheten har dock inte ändrat sina rekommendationer.

Har man symtom på sjukdom, oavsett hur milda de är, gäller fortfarande isolering i hemmet och noll kontakt med andra människor fram tills att man varit helt symtomfri i två dygn. Detta för att i största möjliga mån säkerställa att smittan inte förs vidare.

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE