Trudeau: Flygplanet sköts ner av iranskt luftvärn

Uppgifter till CNN: Två ryska luftvärnsrobotar

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Mycket tyder på att iranskt luftvärn sköt ner det ukrainska flygplanet.

Iran förnekar misstankarna men Kanada säger sig ha bevis för att det stämmer.

– Det kan ha varit av misstag, säger premiärminister Justin Trudeau.

Frågetecknen är många efter onsdagens flygkrasch. Flight PS752 med 176 personer ombord var på väg från Teherans internationella flygplats till Kiev när det störtade.

Iran pratade inledningsvis om att ett mekaniskt fel orsakat kraschen. Men då haveriet inträffade bara timmar efter att Iran avfyrat ballistiska robotar mot militärbaser med amerikanska styrkor i Irak väcktes tidigt spekulationer om att Boeing 737-planet skjutits ner eller utsatts för ett attentat.

Under torsdagen blev spekulationerna till konkreta misstankar.

– Vi har underrättelser från flera källor, däribland våra allierade och vår egen underrättelsetjänst, säger den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau på en pressträff på torsdagskvällen.

– Bevisen tyder på att planet sköts ner av en iransk luftvärnsrobot.

Nerskjutningen kan enligt Trudeau ha varit oavsiktlig.

Kanada kräver insyn

Samtliga 176 personer ombord dog, däribland 17 personer från Sverige. Eftersom 63 av dödsoffren är kanadensiska medborgare har Kanada krävt insyn i haveriutredningen. Totalt var 138 passagerare på väg till Kanada via Kiev.

Tidigare på torsdagen rapporterade Newsweek med hänvisning till amerikanska och irakiska militär- och underrättelsekällor att iranskt luftvärn kan ha skjutit ner planet av misstag. Enligt källorna tros ett luftvärnssystem fortfarande ha varit aktivt och i förhöjd beredskap efter Irans robotattacker mot de irakiska militärbaserna samma natt.

Kort efter att uppgifterna publicerats och även bekräftats i andra amerikanska medier höll USA:s president Donald Trump en presskonferens i Vita huset.

– Jag har mina misstankar. Det är en tragisk händelse. Men någon kan ha gjort ett misstag på andra sidan när det flög, sa Trump.

– Vissa personer säger att det kan ha varit ett mekaniskt fel men jag tror inte det handlar om det.

Iran tillbakavisar misstankarna

Flygplanet ska ha träffats av två rysktillverkade luftvärnsrobotar, uppger en amerikansk tjänsteman med insyn i underrättelseuppgifterna för CNN. USA ska ha sett hur iranska radarsignaler låstes på passagerarflygplanet före det störtade.

Nato kallar robotsystemet SA-15 Gauntlet medan ryssarnas benämning är Tor. Robotarna har sannolikt varit försedda med zonrör vilket innebär att de har detonerat i närheten av flygplanet snarare än träffat direkt.

Chefen för Irans luftfartsmyndighet Ali Abedzadeh tillbakavisar misstankarna att planet skjutits ner.

– Om en raket eller robot träffar ett plan skulle det falla fritt, säger han till CNN och fortsätter:

– Hur kan ett plan som träffats av en raket eller robot försöka vända tillbaka till flygplatsen?

1 av 11 | Foto: Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Räddningsarbetare bär bort offren från platsen där det ukrainska planet kraschade i Shahedshahr i Iran.

Störtade brinnande mot marken

Enligt de iranska utredarna bröts radiokontakten med flygplanet ett par minuter efter start. Utredarna uppger med hänvisning till vittnesuppgifter att planet brann före kraschen.

Piloterna gjorde aldrig något nödanrop men planet ska ha försökt vända tillbaka till flygplatsen.

Ett filmklipp som New York Times publicerar sägs visa hur flygplanet träffas av en luftvärnsrobot.

Bjuder in Boeing att delta

Svarta lådan har hittats. Den iranska luftfartsmyndigheten har tidigare sagt att den inte kommer att lämnas ut till flygplanstillverkaren, amerikanska Boeing. Men nu har Boeing bjudits in att delta i utredningen, rapporterar AFP. Iran har också bett Kanada att dela med sig av sina underrättelseuppgifter.

Iran samarbetar sedan tidigare med Ukraina i utredningen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har diskuterat händelsen i telefon med sin iranske motsvarighet Hassan Rohani.

Ali Abedzadeh uppger för CNN att svarta lådan är skadad och att ukrainska flygexperter anlänt till Teheran.

– Från och med i morgon (fredag) kommer de att börja utläsa datan. Om tillgänglig utrustning inte är tillräckligt kommer Iran ta hjälp av experter från Frankrike och Kanada, säger han till tv-kanalen.

Volodymyr Zelenskyj har även talat med Sveriges statsminister Stefan Löfven. Samtalet innehöll en överenskommelse om att aktivt samarbeta i utredningen om orsaken till kraschen, skriver TT.

Expert: Sotspår kan avslöja robotträff

Peter Swaffer, expert på Statens haverikommission, förklarar för TT att vrakdelarna och sotspår kan avslöja om flygplanet träffats av en robot.

– Sakkunnig personal kan se om det varit en brand, hur den uppkommit, om det har varit en dramatiskt snabbt intensifierat brandförlopp som kan skilja sig från en missil med väldigt höga temperaturer mot vad en motorexplosion skulle generera med flygbränsle, säger han till nyhetsbyrån.

Svarta lådan kan ge viktig information.

– Det är inte omöjligt att man kan se vissa spår, kanske har vissa parametrar fallit bort och vissa sensorer har slagits ut. Det skulle kunna indikera en missilträff, säger Peter Swaffer till TT.

PODD Flygexperten om Boeingolyckan: Konflikten kan försvåra haveriutredningen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med en flygexpert om olyckan i Iran, och reder ut hur den pågående konflikten kan påverka utredningen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE