Publicerad:
Uppdaterad:

Skärpning krävs i brexitsamtal

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.

Ändra er! Bli mer realistiska!

Båda sidor ber motparten att skärpa sig i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om framtida handelsavtal.

Inte heller den här veckan bjöd på några genombrott i diskussionerna om handel, fiske och andra samarbeten.

Snarare låter båda chefsförhandlarna mer frustrerade än förut.

"Vi har gjort väldigt få framsteg mot en uppgörelse för de viktigaste frågorna. Vi behöver verkligen en ändrad inställning från EU:s sida inför nästa omgång som inleds den 1 juni", säger Storbritanniens David Frost i ett uttalande.

– En besvikelse. Storbritannien måste bli mer realistiskt om de vill ha framsteg, säger EU:s Michel Barnier på en presskonferens.

Regelstrid

Återigen är frågan om "jämbördiga regler", exempelvis när det gäller arbetsrätt och miljökrav, ett nyckelhinder som förhandlarna tycks ha väldigt svårt att ens närma sig.

– Vi kan inte förhandla bort våra värderingar bara för att gynna den brittiska ekonomin, säger Barnier.

"Huvudhindret är EU:s insisterande på ett antal nya och obalanserade förslag om så kallade jämbördiga regler som kommer att binda det här landet till EU-lagar på ett sätt som aldrig tidigare setts i ett frihandelsavtal", anser Frost.

Förlängning?

Nästa förhandlingsförsök görs redan om ett par veckor, med start från den 1 juni. Vid det läget har parterna bara en månad på sig för att bestämma om nuvarande övergångsregler för Storbritannien ska förlängas eller löpa ut från och med årsskiftet.

Regeringen i London är fortsatt emot en förlängning – även om en opinionsmätning för EU-vänliga kampanjgruppen Best for Britain säger att 77 procent av de tillfrågade britterna gärna drar ut på övergångstiden.

Till och med bland Konservativa partiets väljare säger sig en majoritet i mätningen – 61 procent – vara villiga att acceptera ett fortsatt förhandlande om det är EU som ber om det, rapporterar nyhetssajten Politico Europe.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: