Armborst-mysteriet – en medeltida självmordspakt

De tre döda på pensionatet var fascinerade av medeltiden

Uppdaterad 2019-05-16 | Publicerad 2019-05-14

De delade samma passion för medeltiden, riddare och tornerspel.

Och valde att dö tillsammans – för pilarna från ett armborst.

Farina, 30, sköt de andra två i hjärtat innan hon sköt sig själv i halsen med den sista pilen, tror nu tysk polis.

I rummet på pensionatet hittades deras testamenten.

Allt tyder nu på att det bisarra armborst-mysteriet på ett pensionat i Bayern i Tyskland var en självmordspakt.

Det är i alla fall vad tysk polis nu utgår ifrån.

De tre, som hittades döda i sitt rum på det idylliska pensionatet i Passau i lördags, delade ett passionerat intresse för medeltiden, för riddare, tornerspel, vapen och alkemi.

De var alla tre medlemmar i en förening för tornerspelsutövare.

Sålde svärd och mjöd

Mannen i sällskapet, en 53-åring som i tysk media omnämns som Torsten W., hade en medeltidsbutik hemma i Hachenburg i Rheinland-Pfalz i Tyskland.

Där sålde han medeltida svärd, yxor, knivar, flaggor och kläder liksom även mjöd, honungsölet som vikingarna drack.

På kvällarna höll han lektioner i svärdsfäktning i samma lokal.

Synligt i butiken stod också en bisarr kvinnlig skyltdocka i strumpeband, bunden med rep och kättingar, insmetad med röd färg och med ett stort bandage runt huvudet.

Vid 22-tiden i fredagskväll checkade han in på pensionatet ”Zur triftsperre” i utkanten Passau, tillsammans med sin sambo, en 33-årig kvinna, från staden Westerwald i delstaten Rheinland-Pfalz, Kerstin E. som hon omnämns i tysk media, och en 30-årig kvinna, Farina C., försäljningschef på ett bageri i Wittingen i Niedersachsen.

Pensionatet ligger nära den österrikiska gränsen och de tre ska ha varit på resa i Österrike, där de kan ha köpt någon eller några av de tre armborsten de hade med sig i sin vita pick-up.

Kom utan tandborstar

Bara två timmar innan de checkade in ringde Farina C. och bokade ett trebäddsrum, i tre nätter, utan frukost.

När de anlände i regnet, utan vare sig bagage eller tandborstar, betalade hon 300 euro, drygt 3 200 kronor, kontant i förskott.

Den udda trion – han i strikt kostym och långt vitt skägg ända ned till mitten av bröstet och de två kvinnorna helt i svart och piercade – stack ut bland pensionatsgästerna.

Efter att ha önskat ”godkväll” tog de med sig vatten och coca-cola och gick upp till sitt rum på andra våningen.

Vad som hände på rummet under fredagskvällen och natten är det ingen som vet.

Någon gång efter att receptionen stängt hämtade trion väskorna med de tre armborsten i bilen.

När städerskan dagen därpå gick in i rummet, efter att inte ha fått något svar när hon knackade på, hittades de tre personerna döda, skjutna med armborst.

Pil i hjärtat

Torsten W. och Kerstin E. låg i sängen och höll varandra i handen. De hade dödats av varsin pil i hjärtat och efter det skjutits med fler pilar.

På golvet låg Farina C. död, skjuten med en pil i halsen, inte i bröstet, som de första rapporterna gjorde gällande.

Några spår av strid eller handgemäng syntes inte i rummet, inte heller på kropparna.

Ingen av dem hade heller druckit alkohol eller tagit några droger, visar obduktionen.

Enligt åklagaren tyder allt på en självmordspakt.

Att de tre gemensamt kommit fram till att Farina C., som åklagaren tror, först har skjut paret i sängen, med flera pilar, och sedan sig själv, med en sista dödande pil.

– Vi utgår ifrån att ingen annan var inblandad i de tre personers död, säger Stefan Gaisbauer, talesperson för polisen i Bayern.

Vad som ytterligare styrker teorin om en självmordspakt är att Torsten W. och Kerstin E. hade skrivit varsitt avskedsbrev, som låg på nattygsborden, bredvid deras döda kroppar.

”Luktat konstigt”

Det som gör historien än mer märklig och komplicerad är att ytterligare två döda kvinnor hittades, när polisen i måndags gick in i Farina C:s bostad i Wittingen i Niedersachsen, 65 mil från pensionatet.

Den ena av kvinnorna var Farina C:s partner, en 35-årig lärare i tyska och religion, och en 19-årig ung kvinna, som jobbade på bageriet, där Farina C. var försäljningschef, och sedan en tid var skriven på samma adress som de andra två.

I lägenheten i Wittingen hittades inga armborst eller pilar och inte heller här syntes några tecken på strid.

Kvinnorna hittades efter att grannarna kontaktat polisen, efter att de döda hittats på pensionatet. Brevlådan var översvämmad av post – och det luktade konstigt från kvinnornas lägenhet.

– De var alltid svartklädda, i gotisk stil, säger en granne till tysk media.

Hälsat ska de heller inte ha gjort, enligt grannarna.

Legat döda en tid

Kanske är Farina C. och hennes sambo också samma svartklädda kvinnliga par som setts tillsammans med Torsten W. och Kerstin E. hemma i Westerwald.

De två döda kvinnorna i lägenheten obducerades på tisdagsförmiddagen, men hur och när kvinnorna har dött är fortfarande oklart.

”Det är nu klart att det inte finns några tecken på yttre våld mot de funna kvinnorna. Tidpunkten för döden är några dagar tillbaka i tiden”, skriver polisen i ett uttalande.

Kopplingen till självmordspakten i Passau är klar – genom Farina C., men om kvinnorna i lägenheten mördats eller tagits sina egna liv – eller om någon av dem dödat den andra och sedan tagit sitt eget liv, vilket verkar vara polisens teori i nuläget – är ännu oklart.

Följ ämnen i artikeln