Fängelse för bedrägerier mot äldre

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Två män i Skåne döms till fängelse för att ha lurat äldre människor genom telefonbedrägerier. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren
Två män i Skåne döms till fängelse för att ha lurat äldre människor genom telefonbedrägerier. Arkivbild.

Bedragarna inriktade sig på äldre, ringde upp och sade att de var från banken. Tio av brottsoffren, samtliga i åldern 80–88 år, fick dessutom hembesök av bedragarna.

Nu döms två män i Skåne till två år och två månaders fängelse vardera.

Männen döms för brott mot 14 äldre och samtliga brott var grova, anser Malmö tingsrätt. Tio personer utsattes för fullbordat grovt bedrägeri och fyra för försök till grovt bedrägeri.

När bedragarna ringde utgav de sig för att vara bankpersonal som ville varna för problem med bankkortet. Med olika metoder fick de sedan tillgång till de uppringdas konton och försökte komma över pengar på dem.

Ett av brottsoffren sade inför domstolen att mannen som ringde lät ärlig och var mycket vältalig. Han fick höra att 8 000 kronor försvunnit från hans konto och att han nu skulle få hjälp att spärra kontot. Han fick telefoninstruktioner om hur han skulle knappa in en kod i sin bankdosa och berättade sedan för uppringaren vilken svarskod han fick.

Innerst inne kände han ändå på sig att det var något som inte stämde, så senare kontaktade han banken och fick till sin fasa höra att alla hans konton tömts. Men i det här fallet kunde banken hjälpa honom att få tillbaka pengarna.

Även några av männens medhjälpare döms. Två av dem har enligt Malmö tingsrätt gjort sig skyldiga till penningtvättsbrott och tre för penningtvättsförseelse.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN